Yves Saint Laurent a renunţat la procesul intentat casei Louboutin pentru pantofii cu tălpi roşii

Autor: Florin Badescu 18.10.2012

Justiţia americană l-a autorizat, pe 5 septembrie, pe Christian Louboutin să îngistreze ca marcă celebrii lui pantofi cu tălpi roşii, "cu excepţia cazului în care restul pantofului este de aceeaşi culoare", în urma unui proces în apel declanşat de casa Louboutin contra casei YSL.

"Yves Saint Laurent a întreprins demersuri pentru a pune capăt acţiunii în justiţie intentate de Christian Louboutin în aprilie şi a prezentat la tribunal documente pentru a cere abandonul propriului proces intentat contra lui Christian Louboutin", se afirmă în comunicatul emis de YSL.

Casa Yves Saint Laurent spune că doreşte "să încheie acest litigiu pentru a-şi concentra energia asupra muncii şi activităţii de creaţie", considerând că verdictul din 5 septembrie reprezintă şi "o victorie clară" pentru casa YSL.

Christian Louboutin, ai cărui pantofi cu toc sunt extrem de apreciaţi de celebrităţi din lumea întreagă, a dat în judecată casa Yves Saint Laurent pentru "concurenţă neloială" şi "violarea mărcii comerciale", după ce a constatat că YSL comercializa în magazinele sale newyorkeze pantofi cu tălpi roşii, un detaliu care reprezintă în opinia lui "semnătura" casei Louboutin.

În primă instanţă, în august, justiţia a considerat că Louboutin, cunoscut pe plan mondial pentru tălpile roşii ale pantofilor săi, nu poate să îi împiedice pe designerii de la YSL să îl imite. "Culoarea nu poate fi o marcă înregistrată în industria modei", s-a afirmat în acea decizie.

La începutul lunii februarie, patronul PPR, François-Henri Pinault, a deplâns "acest braţ de fier judiciar", dând asigurări că a încercat, în zdar, să găsească un aranjament cu Christian Louboutin. "Aveam alte lucruri de făcut decât să ne certăm prin tribunale pentru o culoare", a declarat el.

Zeci de celebrităţi din lumea întreagă cumpără modelele Louboutin, de la Oprah Windrey la Caroline de Monaco şi Jennifer Lopez, care le-a consacrat chiar şi un cântec şi un videoclip, "Louboutins".

Comercializate cu preţuri între 700 şi 1.000 de dolari perechea, aceste modele de pantofi cu toc se vând în aproape 240.000 de exemplare în fiecare an.