FT: Uniunea bancară europeană este ilegală, arată un document secret

Autor: Octavian Calei 18.10.2012

Crearea unui singure autorităţi de supraveghere bancară în zona euro este ilegală, potrivit unei note juridice consultative adresată miniştrilor de finanţe europeni, citată de Financial Times. Documentul ridică un nou obstacol în calea unei reforme cruciale pentru rezolvarea problemei crizei datoriilor din blocul comunitar, subliniază publicaţia britanică.

Documentul obţinut de Financial Times de la Consiliul European argumentează că planul înfiinţării unei autorităţi unice de supraveghere bancară în zona euro depăşeşte atribuţiile permise de legea europeană pentru a schimba regulile de guvernare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Departamentul legislativ al Consiliului European susţine că este imposibilă acordarea puterii de decizie unui comitet bancar de supraveghere din cadrul BCE - aşa cum este menţionat în proiectul uniunii bancare - fără a încălca tratatele europene.

Ţările care nu fac parte din zona euro şi care vor să adere la regimul bancar de supraveghere nu pot, conform prevederilor legale, să participe la luarea deciziilor BCE, o cerinţă importantă a multor ţări precum Suedia şi Polonia.

În timp ce pentru avocaţii din diverse instituţii europene disputele pe seama propunerilor sunt normale, oficialii implicaţi în discuţii au spus că discrepanţa mare scoasă în evidenţă de nota juridică ar putea complica eforturile Comisiei Europene de a atenua îngrijorările profunde ale unor state membre. Uniunea bancară va fi subiectul central al liderilor europeni la summit-ul de joi.

Liderii din zona euro s-au angajat în iulie să adopte un sistem de supraveghere comună a băncilor până în ianuarie 2013, care va permite ca Mecanismul European de Stabilitate să recapitalizeze băncile.

Ţările din afara zonei euro sunt nemulţumite de termenii oferiţi pentru cele care vor să intre în sistemul de supraveghere al BCE, pentru că ar trebui să respecte deciziile instituţiei fără să poată să îi influenţeze oficial deciziile.