Bulgaria îşi va lansa pe piaţă prima maşină electrică luna viitoare

Autor: Ioana Nita 18.10.2012

Primul model de maşină electrică asamblat în Bulgaria va fi lansat pe piaţă la sfârşitul lunii noimebrie, potrivit preşedintelui Grupului Industrial de Vehicule Electrice, Ilia Levkov, citat de Novinite.

Levkov a spus că maşina va avea un preţ de pornire de 10.000 euro şi că industria vehiculelor electrice ar putea deveni un motor de creştere al economiei bulgare, dacă statul va urma planul de dezvoltare aprobat săptămâna aceasta de consiliul de miniştri.

În plus, el susţine că Bulgaria are un potenţial imens de a dezvolta maşini electrice, dând ca exemplu producţia de baterii şi mecanisme de control.

Zilele trecute, cabinetul premierului Boyko Brosisov a adoptat un proiect de lege prin care sunt încurajate producţia şi promovarea vehiculelor electrice. Astfel, statul bulgar va acorda subvenţii de 5.000 leva (2.556 euro) persoanelor fizice sau juridice care achiziţionează un automobil electric. De asemenea, vor fi acordate subvenţii de 2.500 leva (1.278 euro) pentru achiziţia maşinilor cu propulsie hibridă, precum şi scutiri de taxe de drum şi facilităţi fiscale în funcţie de caracteristicile fiecărei maşini electrice.

Cu toate acestea, legea prezintă şi câteva neajunsuri, cum ar fi faptul că încă nu se ştie cum va strânge statul bulgar fondurile pentru subvenţii. În plus, guvernul va trebui să decidă în fiecare an câţi noi proprietari de maşini electrice poate subvenţiona în funcţie de finanţarea disponibilă.

În prezent, în capitala Bulgariei există nouă staţii de alimentare a vehiculelor electrice, iar în luna august în Sofia au fost înregistrate şase automobile electrice noi.