Mihaela Nicola, The Group: T4 este foarte important atât pentru industrie cât şi pentru noi, clienţii îşi ajustează acum cel mai frecvent bugetele

Autori: Andreea Mindrila , Cristina Roşca 18.10.2012

Mihaela Nicola, acţionar şi CEO al grupului de comunicare The Group, unul dintre cele mai mari de pe piaţa locală, apreciază că anul viitor cuvântul de ordine pentru industria de comunicare va fi stagnarea, continuându-se trendul înregistrat şi în acest an.

Ea este de părere că am putea să ne gândim la un avans al industriei de comunicare începând din 2014.

“Pentru anul viitor, premiza realistă este că piaţa nu mai scade. Probabil că în 2014 vom putea îndrăzni la o creştere uşoară a pieţei dacă indicatorii macroeconomici rămân stabili”.

Zoltan Szigeti (45 ani), Mihaela Nicola (45 ani) şi Bogdan Nicola (39 ani) au fondat în urmă cu şapte ani şi conduc în prezent holding-ul format din 17 agenţii, care au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 112 milioane de euro. Această valoare reprezintă afacerile cumulate ale agenţiilor, iar The Group este o umbrelă sub care sunt reunite aceste companii.

 

Criza ne-a făcut mai responsabili

Mihaela Nicola crede că reîntregirea salariilor bugetarilor din acest an nu se va vedea în consum, banii urmând a se duce în inflaţie (per total, în cele două tranşe - 1 iunie şi 1 decembrie, suma cu care se majorează cheltuielile de personal pentru salariile bugetarilor este de aproape un miliard de euro). Ea explică astfel de ce estimările pentru piaţă nu vizează o creştere în acest an.

Potrivit datelor The Group, piaţa de comunicare (care include pe lângă publicitate şi activităţile de PR, marketing online) are o valoare estimată de 400 - 450 milioane euro. La această sumă se adaugă în acest an şi bugetele pentru campania electorală.

Cea mai mare contribuţie la piaţa de comunicare o are publicitatea. Potrivit Media Fact Book, o analiză a pieţei româneşti de advertising realizată de agenţia Initiative, parte a grupului de comunicare Lowe, piaţa de publicitate a avut anul trecut o valoare de 309 milioane euro, cu circa 40% mai mică decât în 2008, anul de boom al economiei locale.

Totuşi, Mihaela Nicola crede că în ultimii trei ani industria de comunicare per ansamblu s-a contractat anual cu 5%, acest lucru fiind consecinţa firească a faptului că puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut. Din acest motiv, companiile care vindeau produse sau servicii au resimţit acest lucru în cifrele lor de vânzări, fiind nevoite să-şi ajusteze bugetele investite în comunicare.

“Criza ne-a făcut pe toţi mai responsabili în privinţa felului de a investi atât pe plan profesional cât şi personal”.

Holdingul The Group a obţinut anul trecut afaceri de 112 milioane de euro, în creştere cu trei milioane de euro faţă de 2010, potrivit datelor oferite de companie.

The Group  a fost creat în urmă cu şapte ani de Zoltan Szigeti, Mihaela Nicola şi Bogdan Nicola. Zoltan Szigeti şi Mihaela Nicola au părăsit în 2005 grupul Ogilvy pe care îl conduseseră aproape un deceniu şi au format The Group, care cuprinde în prezent agenţiile Brands Talk, Pepper Communication, BT Production Group, House of Media, Innovaty Production, Media Investment, My Media Branded Content, Navidoo Media, New Media Agency, Nicola & Partners, PosterCom Media, Q Research, The Media Partnership, Touch Communication Media, Field Star, Your Promo, My Media şi fundaţia The Group Foundation.

 

Afaceri în creştere pe timp de criză

“Din 2008 afacerile noastre au crescut pentru că au existat şi clienţi care şi-au majorat investiţiile în comunicare, ca urmare a faptului că au lansat extensii de brand sau au apelat la forme noi de comunicare. De asemenea, un alt factor de creştere îl reprezintă adăugarea de nume noi în portofoliu. În fiecare an am câştigat 3-4 clienţi noi”.

În ultimii trei ani grupul nu a pierdut decât doi clienţi care au fost nevoiţi să se alinieze la agenţiile lor multinaţionale.

Mihaela Nicola crede că unul dintre factorii care au contribuit la dezvoltarea portofoliului  este că fondatorii The Group au în continuare funcţii de execuţie şi nu şi-au asumat rolul de proprietari ci pe cel de membri ai echipei, ei continuând să participe la şedinţele de strategie, să scrie prezentările pentru clienţi sau să meargă pe teren unde se desfăşoară promoţiile.

“Ne preocupă în egală măsură atât chestiunile strategice de viziune, cât şi detaliile operaţionale, iar clienţii consideră acest lucru un act de responsabilitate”. The Group, o umbrelă sub care sunt reunite 17 agenţii, are în total 210 angajaţi. Cei mai mulţi lucrează în agenţiile de media, creaţie, producţie, PR, online şi trade marketing (promoţii la raft), care contribuie de altfel cel mai mult la cifra de afaceri a grupului.

Pentru acest an Mihaela Nicola estimează că cifra de afaceri obţinută de agenţiile din grup va fi comparabilă cu cea din 2011.

“Până în 2008 creşterea industriei de comunicare de peste 10% anual a fost sustenabilă, iar bugetele investite în comunicare de clienţi creşteau pentru că în aceeaşi măsură creştea şi consumul populaţiei, apăreau categorii noi de produse, veneau investitori noi. Următorii trei ani au adus confruntarea cu o stare nouă, în care jucătorii din piaţă au învăţat ce înseamnă regresul”.

 

T4, perioadă importantă în publicitate

“Anul acesta a fost nevoie de un efort mult mai mare de timp şi de resurse pentru aceeaşi unitate de monedă investită”.

Ea spune însă că trimestrul actual (T4) este foarte important atât pentru industrie cât şi pentru The Group, deoarece clienţii îşi ajustează acum cel mai frecvent bugetele.

“Exită companii care comunică doar în T4. Există de asemenea companii care îşi reduc bugetele pentru că nu şi-au atins target-ul de vânzări dar şi companii care şi le majorază pe fondul proiectelor speciale din ultimele luni ale anului”.

Ea mai spune că deşi piaţa autohtonă de comunicare este una mică, această industrie este una competitivă. În plus, campaniile de comunicare se adaptează la specificul pieţei, iar publicul tânăr este cel care stabileşte tendinţele.

”Publicul mai tânăr preferă informaţiile de tip vizual în detrimentul celor scrise, doze comprimate de informaţii relevante, campanii virale, spoturi neelaborate PR-istic, care au o componentă anecdotică şi surprind obiceiuri din viaţa de zi cu zi”.

Între 10%-15% din bugetele investite în comunicare sunt direcţionate către partea de online, iar televiziunile preiau aproximativ 60%-65%. “TV-ul continuă să fie principala sursă de informare pentru public, iar internetul nu reuşeşte să confere aceleaşi rezultate din perspectiva obţinerii notorietăţii sau a consolidării reputaţiei unui brand. Preţurile la TV au scăzut la nivelul din urmă cu mai mulţi ani şi de aceea a devenit fezabil să faci o campanie pe TV cu un buget mic, pentru că parametrii de eficienţă astfel obţinuţi nu pot fi atinşi printr-o investiţie în online”, consideră ea.

În campaniile online cea mai mare parte a bugetului -80% - este în general  direcţionată către concepţie, creare, dezvoltarea de conţinut, producţie, şi doar 20% către difuzare, spune Mihaela Nicola, care adaugă însă faptul că Internetul creşte constant ca pondere în ansamblul bugetelor investite în comunicare.

Am primit multe oferte de preluare integrală a The Group

La începutul acestui an The Group a devenit acţionat minoritar în cadrul Omnicom România, parte a grupului american Omnicom, prin achiziţia unui pachet de 30% din acţiuni. Acţionariatul The Group a rămas însă neschimbat de la înfiinţare.

Mihaela Nicola spune că pentru moment nu au în plan alte achiziţii.

“În anii trecuţi am făcut aproape în fiecare an o investiţie sau o achiziţie de companie locală -agenţii mici de producţie, specializate pe Internet sau investiţii în companii mai mari”.

The Group a cumpărat anterior integral agenţia New Media iar anul trecut a achiziţionat agenţia de marketing direct Field Star.

Ea spune că The Group a primit la rândul său multe propuneri de parteneriat din partea companiilor locale sau internaţionale, precum şi propuneri de preluare integrală din partea unor companii multinaţionale, a unor fonduri de investiţii sau a unor investitori locali, pe care le-a refuzat însă.

“Ofertele concrete nu au fost interesante fie sub aspectul compatibilităţii cu ofertantul fie sub cel al ofertei financiare pentru The Group. Ultima ofertă consistentă am primit-o în toamna lui 2010”.