Restaurantul Divan din centrul vechi face afaceri de 1 mil. €/an

Autor: Cristina Roşca 18.10.2012

Andrei Iuşut, românul care deţine împreună cu soţia sa restaurantul cu specific turcesc din centrul vechi, a investit 270.000 de euro într-un local cu specific grecesc tot în centrul Capitalei.

Meze Taverna ocupă un spaţiu de 100 de metri pătraţi şi are 40 de locuri la interior şi 80 la terasă. "Investiţia în acest nou local a fost făcută cu bani din surse proprii - profitul celorlalte businessuri - şi cu bani de la bancă", explică Andrei Iuşut (31 de ani). El mai deţine pe lângă restaurantul Divan şi agenţia de turism AA Travel.

Absolvent al Facultăţii de economie din cadrul ASE şi al unui master în Comunicare şi Limbaj Economic, Iuşut a realizat primele afaceri încă din timpul studenţiei. Iniţial a făcut business cu anvelope, ulterior orientându-se spre turism şi restaurante.

Românul a investit pentru prima dată în restaurante acum circa trei ani. La momentul respectiv el a deschis Divan, un local cu 300 de locuri care se bazează pe un volum mare de vânzări. "Avem 7.000 de clienţi pe lună şi fiecare lasă pentru o masă circa 50-60 de lei", spune el. În acest context restaurantul are o cifră de afaceri anuală de 4,2 - 5 mil. lei (1-1,2 mil. euro), potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de companie.

Pentru noul local Meze Taverna, românul se aşteaptă la un trafic de 2.000 de clienţi pe lună şi la un bon mediu de 80-90 de lei. Restaurantul este mai mic decât Divan, însă preţurile sunt mai mari. În acest con­text, cifra de afaceri a restaurantului ar putea ajunge într-un an de funcţionare la 2 milioane de lei (450.000 de euro). "Estimăm că vom amortiza investiţia în cinci ani", spune Iuşut despre restaurantul a cărui amenajare a început în iunie şi a fost finalizată acum.

Restaurantul a fost deschis într-un spaţiu închiriat din centrul vechi deoarece, spune proprietarul, acesta s-a potrivit formatului de local pe care l-a dorit.

Mai mult, "centrul vechi te ajută la început pentru că îţi oferă vizibilitate". Pe termen lung însă trebuie să fii bun ca să rămâi, explică Iuşut. "70% din restaurantele nou-deschise dau faliment în primele trei luni. Sunt doar câteva care merg tot timpul anului, în timp ce multe funcţionează doar în sezon. Mai mult, centrul vechi nu este doar ce se vede în weekendurile bune, respectiv un trafic de 60.000 de oameni." Românul spune că cei mai mulţi români nu vin în centrul istoric să mănânce, mulţi vin şi beau doar o bere pe seară, acesta fiind unul dintre motivele pentru care multe localuri nu rezistă pe termen lung. Totuşi, el adaugă că nu a avut nicio încercare de business nereuşită în zonă.

"Noi mizăm puternic pe fidelizarea clienţilor. La noi pot veni să mănânce şi apoi se pot muta la un bar să petreacă în continuare", explică el.

Iuşut a preferat pentru ambele localuri spaţii închiriate. El spune că valoarea chiriei variază între 40 şi 100 de euro/mp în funcţie de localizare şi suprafaţă. Antreprenorul nu oferă date despre chiria pe care o plăteşte, însă spune că "preţul creşte cu 10-20% cu cât e mai mic spaţiul şi mai bine poziţionat".

Centrul vechi adună pe cele 57 de hectare 150 de restaurante, cafenele şi baruri cu afaceri anuale de 150-200 mil. euro.