Banca Transilvania se pregăteşte să iasă pe piaţă cu obligaţiuni de 30 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa 19.10.2012

Banca Transilvania (TLV) pregăteş­te lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în valoare de 30 mil. euro, cu o scadenţă de 6-7 ani, care vor putea fi convertite în acţiuni.

Obligaţiunile vor oferi o dobândă de 6-6,25% pe an peste rata dobânzii de referinţă la euro (EURIBOR la 6 luni), potrivit condiţiilor generale de emisiune publicate pe site-ul băncii. EUROBOR la 6 luni este în prezent de circa 0,4%.
Până la lansarea obligaţiunilor, acţionarii Băncii Transilvania vor discuta în AGA din 30 octombrie delegarea către consiliul de administraţie a atribuţiei de majorare a capitalului social prin conversia obligaţiunilor, fără posibilitatea exercitării vreunui drept de preferinţă din partea acţionarilor înregistraţi în registrul acţionarilor la datele de conversie.
Preţul de conversie a obligaţiunilor în acţiuni va fi calculat pe baza preţului mediu de pe bursă din ultimele 90 de zile anterioare conversiei. Aceasta este a doua emisiune de obligaţiuni convertibile derulată de Banca Transilvania. Precedenta, în valoare de 25 mil. dolari, s-a derulat în 2005. IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a subscris atunci obliga­ţiuni de 20 mil. dolari. În urma conversiei lor, IFC a preluat în 2009 un pachet de 3,5% din Banca Transilvania.
Principalii acţionari ai băncii sunt BERD, cu 14,6%, Bank of Cyprus, cu 9,6%, SIF-urile şi Horia Ciorcilă - preşedintele şi fondatorul băncii, cu pachete de până la 5%. Banca Transilvania are o capitalizare de 498 mil. euro.