Ce spune avocata Ioana Sfîrăială, acţionarul cu 28 de procese împotriva Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 18.10.2012

"Franklin Templeton nu mai este administratorul Fondului Proprietatea începând cu 10 octombrie. În termen de 15 zile de la decizia irevocabilă a Curţii de Apel, adică până pe 26 octombrie Tribunalul Bucureşti are obligaţia să notifice Registrul Comerţului pentru a radia Franklin Templeton din funcţia de administrator.

Singura AGA de numire a administratorului este cea din 6 septembrie 2010, AGA ulterioare organizate de Franklin Templeton nu sunt pentru numirea administratorului, astfel că nu au validitate pentru menţinerea Franklin Templeton în funcţie.

Franklin Templeton nu va mai reprezenta Fondul în relaţiile cu terţii. Ionuţ Popescu, directorul general dinaintea venirii lui Franklin Templeton, este cel care va reprezenta fondul.

Toate deciziile luate în AGA organizate de Franklin Templeton după data de 6 septembrie 2010 pot fi lovite de nulitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple, fiecare decizie AGA poate fi contestată în instanţă, iar instanţa va fi cea care va constata nulitatea.

Nu trebuie minimalizat faptul că nu a fost respectat termenul de 30 de zile înainte de derularea AGA în care trebuie publicat în Monitorul Oficial documentul prin care Franklin Templeton a fost numit administrator. Legea trebuie respectată şi acest lucru cer prin procesele pe care le-am deschis. Franklin Templeton s-a opus înfiinţării giganţilor energetici şi a câştigat în instanţă invocând acelaşi lucru, că un document nu a fost publicat în termenul legal.

În prospectul de listare a fondului, întocmit în 2010, apare menţionat procesul deschis de mine împotriva AGA de numire. Deci admnistratorul a cunoscut din timp riscul pe care îl prezintă acest proces, dar a minimalizat importanţa acestuia.

Merg până la capăt cu toate procesele. Mă voi judeca cu Franklin Templeton până va fi pus în ordine fondul, adică până când fondul va fi în concordanţă cu legea.

Am motive să cred că urmează să fie devalizat fondul. Sunt împotriva procedurii de răscumpărare de acţiuni pentru că, deşi fondul e listat de doi ani, cea mai mare parte din capital a fost acumulată în perioada de dinaintea listării, prin tranzacţii pe piaţa gri la preţuri şi de 10% din valoarea nominală. Iar prin răscumpărarea de acţiuni, speculatorii de pe piaţa gri vând fondului acţiunile pe care le-au cumpărat la preţuri foarte mici şi încasează profituri uriaşe.

De asemenea, propunerea Elliott de a recompensa administratorul dacă vinde din activele fondului va goli fondul de cele mai valoroase participaţii. Însă Franklin Templeton a fost angajat să administreze fondul, să acumuleze valoare, nu să dizolve fondul prin lichidarea participaţiilor.

Nu cred că procesele mele afectează activitatea fondului, pentru că nu Greg Konieczny, este cel care se prezintă la tribunal, ci avocaţii.

De asemenea, preţul acţiunilor a evoluat în jurul valorii de 0,5 lei de când am început procesele."