Administratorii SIF Muntenia au respins AGA de revocare pentru că acţionarii nu au adus un înlocuitor

Autor: Roxana Pricop 21.10.2012

Societatea Muntenia Invest, administratorul activelor de peste un miliard de lei ale SIF Muntenia (SIF4), a refuzat să convoace AGA de revocare a sa pe motiv că nu a fost propus un înlocuitor, dorind să marcheze încă o victorie în războiul de gherilă pe care îl poartă împotriva acţionarilor revoluţionari.

Cu active în gestiune de peste un miliard de lei şi participaţii valo­roase la bănci şi pro­prie­tăţi imobiliare, SIF Muntenia este disputată cu înverşunare de două tabere. Cea a administratorilor de la SAI Muntenia Invest, tabără condusă de Petre Szel şi Gabriel Filimon care au avut pe mâini averea SIF-ului încă de la înfiinţare, şi tabăra acţionarilor revoluţionari coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care au investit zeci de milioane de lei în acţiunile SIF-ului şi care au reuşit pe 8 iulie să schimbe conducerea SIF-ului.

Din iulie până în prezent cele două tabere s-au atacat reciproc ca într-un război de gherilă, acuzându-se reciproc de nere­guli, contestându-se în instanţă şi făcând plângeri sau sesizări la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Deşi au obţinut o victorie răsunătoare când şi-au impus proprii oameni în Consiliul Re­pre­zentanţilor Acţionarilor la SIF Mun­tenia după Adunarea Generală a Ac­ţio­na­ri­lor de 33 de ore din 7 până pe 8 iulie, grupul ac­ţionarilor revoluţionari şi-a mai pierdut din avânt şi din cauza contraofen­sivei ad­mi­nis­tratorilor de la SAI Muntenia Invest.

Administratorii au reuşit să marcheze o victorie importantă atunci când Tribunalul Bu­cureşti a admis cererea de suspendare a hotărârilor AGA din iulie prin care fusese demis fostul Consiliu al Reprezentanţilor şi au fost aleşi noii membri. Astfel, noul Con­si­liu, ales în AGA din 7/8 iulie, este suspen­dat până la pronunţarea unei decizii irevocabile.

Tabăra administratorilor vrea să mar­cheze o nouă victorie refuzând cererea de a convoca AGA pentru revocarea sa din funcţie depusă pe 23 septembrie de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, cel mai mare acţionar al SIF-ului cu 5% din capital, mo­tivând că solicitarea nu respectă preve­derile legale. O solicitare similară a fost depusă şi de Consiliul Reprezentanţilor, pe care administratorii au respins-o.

Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia In­vest, susţine înr-un comunicat de presă emis vineri, 19 octombrie, că AGA nu poate fi convocată pentru că Iaciu nu a depus la pro­punerile de convocare a AGA funda­men­tări sau propuneri de rezoluţii pentru fiecare punct propus a fi inclus pe ordinea de zi.

De asemenea, el mai susţine că Iaciu a cerut revocarea fără a propune un alt ad­mi­nis­­trator care să preia gestiunea activelor, fapt ce ar prejudicia investitorii SIF Mun­te­nia.

La propunerea lui Iaciu, AGA ar fi urmat să aibă loc pentru ca Consiliul Repre­zen­tanţilor să informeze acţionarii cu pri­vire la constatările făcute asupra admi­nis­trării făcute de SAI Muntenia Invest, pentru revocarea administratorului SAI Muntenia Invest, pentru aprobarea declanşării acţiunii în răspundere contra SAI Muntenia Invest pentru prejudiciile cauzate societăţii şi, în ultimă instanţă, pentru discutarea şi apro­barea încheierii unui nou contract de administrare.

Consiliul Reprezentanţilor, compus în majoritate de persoane susţinute de grupul ac­ţio­narilor revoluţionari şi condus din funcţia de preşedinte de Olimpiu Blăjuţ, nu şi-a expus încă punctul de vedere cu privire la refuzul administratorului de a organiza AGA.

 

Însă drept reacţie la comunicatul de joi, 18 octombrie, în care administratorii au anunţat că au reclamat Consiliul pentru abuz la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Consiliul a emis un comunicat de presă în care a anunţat la rândul său că a sesizat Comisia cu privire la neregulile descoperite în activitatea administratorului. În acest comunicat, Consiliul acuză SAI Muntenia Invest că nu au informat corect investitorii prin nepublicarea hotărârilor luate de Consiliu şi nici a contractului de administrare semnat între SAI Muntenia Invest şi SIF Muntenia. De asemenea, Consiliul susţine că Muntenia Invest nu a publicat raportul ce conţinea constatările făcute de Consiliu asupra activităţii de administrare a Muntenia Invest şi nici măsurările propuse pentru protejarea patrimoniului SIF-ului.

Comunicatele de presă sunt metoda de dialog dintre cele două tabere, astfel că în următoarele zile este de aşteptat ca grupul acţionarilor revoluţionari să emită un comunicat prin care îşi va continua lupta.

Tabăra acţionarilor revoluţionari se luptă pentru a prelua administrarea acti­ve­lor de peste un miliard de lei ale SIF Muntenia, în timp ce tabăra adminis­tra­to­ri­lor se apără pentru a-şi păstra mandatul de ad­ministrator. Nu se anunţă o victorie uşoară pentru niciuna dintre tabere. Man­datul de administrare semnat cu SAI Mun­tenia Invest este menţionat în Actul Con­stitutiv al societăţii. Astfel că schimbarea administratorului va impune modificarea actului constitutiv, procedură pentru care este necesară o prezenţă ridicată a acţio­na­rilor la Adunarea Generală, de 75% din drep­turile de vot la prima convocare, şi de 50% la cea de-a doua convocare.

Pe bursă, acţiunile SIF Muntenia au avut de câştigat din conflictul celor două ta­be­re. Acţiunile SIF4 au crescut cu 25% de la înce­putul anului, avans semnificativ susţinut de achiziţiile făcute de cele două tabere în spe­ranţa de a-şi asigura suficientă influenţă la vot. Pe de altă parte, SIF Muntenia se si­tuează pe ultimele locuri în funcţie de profi­tul raportat în primele nouă luni ale anului. SIF Muntenia a câştigat 67,8 milioane de lei în primele trei trimestre, doar SIF Oltenia a făcut un profit mai mic, de 53 milioane de lei, obţinut cu preţul creşterii activelor. SIF Muntenia a înregistrat o scădere de 15,7% a activelor după plata unor dividende record către acţionari de 163 milioane de lei.

Fronturi de luptă

Instanţe judecătoreşti: ambele tabere şi-au contestat acţiunile, dar şi deciziile AGA în instanţă. Ultima victorie aparţine taberei administratorilor după ce pe 2 octombrie Tribunalul Bucureşti a emis o ordonanţă preşedinţială de suspendare a două hotărâri AGA din 7 iulie, iar noul CRA este suspendat până la soluţionarea irevocabilă a unui proces în care un grup de 17 mici acţionari ai SIF cer anularea deciziilor AGA din 7 iulie prin care a fost schimbat CRA-ul.

Comunicate de presă: ambele tabere dau publicării comunicate prin care reclamă neregulile celeilalte tabere.

Reclamaţii la CNVM: tabăra administratorilor susţine că a reclamat noul CRA la CNVM, în timp ce tabăra acţionarilor revoluţionari susţine că a sesizat CNVM pentru protecţia investitorilor.

Confruntări în AGA: Ambele tabere încearcă să atragă de partea lor acţionarii neutri, care nu s-au implicat până acum în luptă, cum sunt fondurile administrate de Franklin Templeton şi alte fonduri de investiţii locale şi străine care deţin participaţii semnificative la SIF Muntenia.