DHL vinde fondului Abris operaţiunile de curierat intern din România, operate sub brandul Cargus

Autor: Ioan Dornescu 22.10.2012

Cele două companii au semnat un acord de tranzacţionare a acţiunilor pe 18 octombrie şi urmăresc finalizarea tranzacţiei până la finalul anului sau în primul trimestru al anului 2013, în funcţie de aprobarea de la Consiliul Concurenţei din România, se arată într-un comunicat de presă comun.

Companiile nu precizează valoarea tranzacţiei.

Abris a achiziţionat anul trecut compania poloneză de curierat intern Siodemka.

"Aceasta este prima achiziţie a unei companii din România de către Abris şi dovedeşte interesul fondului de investiţii pentru a doua economie din Europa de Est şi Centrală şi de a se dezvolta pe baza unei creşteri aşteptate după perioada de recesiune", se arată în comunicat.

În urma tranzacţiei, structurile organizatorice ale DHL Express Romania şi Cargus International rămân nemodificate, DHL urmând a se concentra şi în viitor pe activitatea principală, şi anume segmentul de servicii internaţionale, iar Cargus pe segmentul de curierat intern.

Pentru DHL, separarea operaţiunilor de curierat intern în Romania este în conformitate cu strategia companiei de a se concentra pe segmentul de servicii de curierat expres internaţional cu livrare în timp definit, se spune în comunicat.

Pentru ca fiecare dintre cele două companii să îşi consolideze poziţiile pe principalele activităţi, DHL şi Cargus au intrat într-un parteneriat strategic, în care Cargus va continua să ofere serviciile internaţionale ale DHL prin propria forţă de vânzări şi reţeaua proprie.

Decizia a fost luată pentru a maximiza potenţialul pe termen lung al activităţii DHL pe piaţa din România, a declarat Alexander Morozowski, CEO DHL Express Europa de Est şi Centrală.

"După o recesiune prelungită, România se evidenţiază ca cea de a doua economie a Europei de Est ca mărime cu un nou potenţial de creştere. Abris a identificat sectorul de servicii de business în general, şi cel de curierat intern în particular, ca fiind printre principalele beneficiare ale acestei creşteri. Când a apărut oportunitatea de a achiziţiona operaţiunile de curierat intern ale Cargus, inclusiv managementul său puternic, serviciile de o calitate excelentă, marca proprie, baza de clienţi solidă, reţeaua naţională şi bunele sale rezultate financiare, am format o echipă cu manageri seniori pentru a cumpăra afacerea. Vom continua concentrându-ne pe piaţa B2C, aflată într-o creştere rapidă graţie extinderii serviciilor de e-commerce, şi pe segmentul mare de B2B pe care intenţionăm să creştem în termeni de cotă de piaţă", a afirmat, la rândul său, Cezar Scarlat, Managing Director şi Administrator al Abris Romania.

Gian Sharp este CEO desemnat Cargus şi coinvestitor alături de Abris, iar Păun va fi COO-ul companiei.

DHL este parte a Deutsche Post DHL, grupul cu venituri de 53 miliarde euro anul trecut.

Abris, cu birouri în Varşovia, Kiev şi Bucureşti, administrează două fonduri, de peste 700 milioane euro.