Cernev: Au început probele la Secţia de electroliză cu membrană a Oltchim Râmnicu Vâlcea

Ziarul Financiar 22.10.2012

Potrivit preşedintelui sindicatului din Oltchim, în secţia unde lucrează o sută de angajaţi ai combinatului se produce leşie de sodă, acid clorhidric, hipoclorit de sodiu, hidrogen şi clor.

"A fost pornit compresorul de clor, utilajul cel mai important al Secţiei de electroliză cu membrană, el este în probe 48 de ore şi, dacă nu apar probleme, miercuri, începe producţia în combinat", a declarat preşedintele Sindicatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, Corneliu Cernev.

Sursa citată a spus că în această secţie lucrează o sută de angajaţi, iar alţi 200 lucrează la instalaţiile adiacente secţiei.

"Conducerea Oltchim a renegociat contractele cu Salrom şi Electrica Furnizare, astfel încât combinatul să poată fi repornit, deci după aproape două luni, la sfârşitul lui august, Oltchim a încetat producţia, miercuri se va relua", a mai spus liderul sindical Corneliu Cernev.

În urmcă cu aproape o săptămână, purtătorul de cuvânt al Oltchim, Ion Cocleţ, anunţa că producţia la Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi reluată la instalaţia de Electroliză cu membrană, iar conducerea unităţii va solicita societăţii Electrica Furnizare o eşalonare a datoriilor şi un contract pentru furnizarea energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie.

"Avem un plan de relansare şi o strategie pe termen scurt şi mediu de a reporni activitatea la cel mai mare agent economic din judeţul Vâlcea. Săptămâna viitoare se aşteaptă reluarea producţiei la prima instalaţie, Electroliza cu membrană. Mâine (n.r. - miercuri), vor avea loc o serie de discuţii cu reprezentanţii Electrica Furnizare cu privire la o eşalonare a datoriilor şi la un contract pentru furnizare a energiei electrice de la operatorul CEZ Distribuţie", declara Ion Cocleţ.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de acţiuni deţinut de stat, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri.

Până la viitoarea tentatică de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim să fie acordat un împrumut până în zece milioane euro şi aşteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile.

La sfârşitul lunii mai, Oltchim înregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro către AVAS (fără dobânzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro către Electrica, 3 milioane euro către Electrica Furnizare, 23 milioane euro către CFR Marfă, 4 milioane euro către Salrom, 18 milioane euro către CET Govora, două milioane euro către Apele Române.

La acestea se adaugă datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, patru milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost şi un total de 2 milioane euro către Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are şi datorii de 85 milioane euro faţă de furnizori privaţi, 43 milioane euro faţă de clienţi care au achitat în avans, şapte milioane euro pentru salarii şi impozite aferente, patru milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobânzi credite.