Un fond de investiţii cumpără a doua mare companie locală de curierat intern - Cargus

Autor: Mirabela Tiron 22.10.2012

Compania de curierat intern Cargus, controlată de firma germană de curierat şi logistică DHL, va fi preluată de fondul de investiţii Abris Capital Partner, specializat în oportunităţi de piaţă din Europa Centrală şi de Est, în urma semnării unui acord de tranzacţionare.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică. Firma Cargus International a terminat anul trecut cu afaceri de 93,3 mil. lei (21,6 mil. euro) şi un profit de 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

"Tranzacţia va transforma Abris (aflat la prima achiziţie în România - n. red.) în proprietarul Cargus, a doua companie de pe piaţa de curierat intern din România, incluzând aici şi baza de clienţi, angajaţii şi locaţiile de operare, împreună cu toate operaţiunile de curierat domestic din România pe care le are Cargus", potrivit oficialilor companiei DHL, care cum­pă­raseră integral firma Cargus în 2008. Compania DHL are în Ro­mânia afaceri de 175,5 mil. lei (40,8 mil. euro) şi un profit de 3,7 mil. lei (860.000 de euro), potrivit datelor de pe site-ul Minis­terului de Finanţe.

Structurile organiza­to­rice ale DHL Express Ro­mâ­nia şi Cargus Inter­na­tional rămân nemodifi­cate, DHL urmând a se con­cen­tra şi în viitor pe acti­vitatea prin­cipală, şi anu­me seg­mentul de ser­vicii inter­na­ţionale, iar Car­gus pe seg­men­tul de cu­rierat intern. Tranzacţia se va finaliza până în pri­mul trimestru al anului viitor, după ce va obţine apro­ba­rea Consiliu­lui Concurenţei.

Abris a mai făcut o achi­ziţie în curierat anul tre­cut, când a preluat o fir­mă, Siodemka, din Polonia.

"Încrederea noastră în capacitatea de a creşte şi extinde afacerile Cargus vine din rezultatele puternice ale companiei din Polonia", a spus Alex Neuber, senior partner la Abris Capital Partners.

Ovidiu Păun, COO al Cargus cu o experienţă de 20 de ani în DHL, a spus că în urma acestei tranzacţii se va moderniza şi extinde flota companiei. "Plănuim (...) să utilizăm noile ca­pa­bilităţi de urmărire a transporturilor pentru a îmbunătăţi produsul B2C (business to consumer)", a adăugat el.

În timpul negocierilor, DHL a avut în calitate de con­sul­tanţi pe KPMG Corporate Finance, precum şi pe RTPR Allen & Overy. Abris a fost asistat de Clifford Chance Badea în timpul negocierilor şi de PricewaterhouseCoopers România.

Pe piaţa de curierat din România cel mai mare jucător de curierat intern este FAN Courier, cu afaceri de 50 mil. euro.