Autostrada care a costat 5 mil. euro/km şi pe care o parcurgi în 5 minute a fost inaugurată astăzi

Autor: Andreea Neferu 23.10.2012

După câteva luni de amânări şi totuşi înainte cu jumătate de an faţă de termenul contractual, autostrada Timişoara-Lugoj, lot 1, cu o lungime de 9,5 kilometri, a fost inaugurată marţi dimineaţă la ora 10, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Contractul pentru construcţia acestui sector de autostradă, care va fi parcurs în circa 5 minute, s-a ridicat la circa 50 de milioane de euro, astfel că un kilometru a costat circa 5,2 milioane de euro. Alături de constructorul Spedition UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu, pe acest tronson au lucrat şi italienii de la Carena. Termenul de finalizare a autostrăzii a fost devansat cu circa jumătate de an, având în vedere că tronsonul trebuia să fie gata în aprilie 2013, conform contractului.

Lucrările au început în luna septembrie a anului trecut. Firma Spedition UMB a anunţat mai multe termene de finalizare a acestui tronson, primul fiind luna iulie a acestui an.

Şantierele de autostrăzi din România au avut tot timpul termene întârziate, cel mai recent exemplu în acest sens fiind autostrada Bucureşti-Ploieşti. Deşi trebuia inaugurată iniţial în 2010, pe această şosea se circulă abia din această vară.