Institutul "Elie Wiesel" cere CNA să analizeze o emisiune în care Vadim Tudor a negat Holocaustul

Autor: Madalina Cerban 23.10.2012

Într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" îşi exprimă "deplina indignare şi îngrijorare pentru afirmaţiile grav negaţioniste" ale lui Corneliu Vadim Tudor, europarlamentar şi preşedinte al PRM.

"Joi, 18 octombrie 2012, în cadrul emisiunii «România la raport», difuzată la ora 21.00 de către Realitatea TV, europarlamentarul a reiterat în mai multe rânduri: «În România nu a fost niciun Holocaust (...) îl voi nega pâna la moarte, pentru că îmi iubesc poporul». Atât moderatoarea emisiunii, cât şi o parte dintre invitaţi au asistat la întinarea memoriei a peste 280.000 de evrei români şi ucraineni şi a 11.000 de romi ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din responsabilitatea guvernului Ion Antonescu", spune Institutul "Elie Wiesel" în comunicat.

Totodată, Institutul "Elie Wiesel" solicită Ministerului Public şi celorlalte instituţii abilitate ale statului ca, în baza Legii 107/2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de savârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, "să se autosesizeze în acest caz de negare explicită a Holocaustului din România".

"De asemenea, solicităm Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să analizeze modul în care în emisiunea «Realitatea la raport», din 18 octombrie 2012, a fost respectat Codul de reglementare a conţinutului audiovizual", mai spune Institutul "Elie Wiesel" în comunicat.

Contactat de MEDIAFAX, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat că nu a văzut încă această sesizare a Institutului "Elie Wiesel", pentru că marţi a fost plecat din sediul Consiliului la Parlament (la audieri la Comisiile de Cultură, fiind nominalizat pentru un nou mandat de membru titular în CNA, n.r.).

Răsvan Popescu a spus însă că, după ce este primită această sesizare a Institutului "Elie Wiesel", ea va fi analizată într-o şedinţă viitoare a CNA.