Ponta îi cere lui Băsescu mandat să meargă la summit-ul UE. Miza?

Autor: Iulian Anghel 24.10.2012

Premierul Victor Ponta îi va solicita preşedintelui Traian Băsescu mandat pentru a reprezenta România la summit-ul UE din noiembrie dedicat bugetului multianual al Uniunii pentru 2014-2020, un subiect extrem de delicat în contextul crizei din Europa, dar în particular dificil pentru Bucureşti având în vedere stadiul extrem de redus al absorbţiei fondurilor în exerciţiul financiar 2007-2013 - sub 10% din totalul de aproape de 20 mld. euro, fonduri structurale acordate în perioada menţionată.

Reprezentarea României la summit-urile UE a fost ultimul episod din războiul politic Băsescu/PDL - USL înainte de suspendarea din funcţie, în vară, a şefului statului. În ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale care îi atribuie preşedintelui dreptul de a reprezenta România la Bruxelles, Ponta a mers el la summit-ul de vară al liderilor europeni, iar Băsescu a rămas acasă. La o săptămână de la acest episod, Băsescu a fost suspendat de Parlament.

Acum Ponta spune că îi va cere mandat lui Băsescu să reprezinte România la Bru­xelles, în noiembrie, justifi­când această opţiune prin faptul că Preşedinţia nu are niciun rol în stabilirea buge­telor, chiar şi a celui al UE, această sarcină revenind Gu­vernului. Săptămâna trecută, întors de la summit-ul de toamnă al UE, Băsescu nu a dat un răspuns la întrebarea dacă îl va mandata pe premier pentru summit-ul european dedicat bugetului: "Să ajungem până la următorul Consiliu. Îl aştept cu multă nerăbdare".

"Dacă în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale - fiind vorba de un summit excepţional pe tema bugetară, temă care în toate ţările este de competenţa Guvernului - preşedintele îmi va da mandatul să reprezint România, o voi face", a arăta ieri Ponta, citat de Mediafax.

Guvernul a decis recent constituirea unui consiliu care să stabilească poziţia României în negocierile din UE privind bugetul 2014-2020. Acesta este condus de premier şi nu include reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale.

Pentru atragerea fondurilor destinate României între 2007 şi 2013, Ponta a vorbit de mai multe ori cu şeful Comisiei Eu­ropene Manuel Durao Barroso care l-a avertizat că Ro­mânia va risca penalităţi serioase dacă nu întăreşte absorbţia.

De altminteri, mâine este aşteptat ca avizul prin care Comisia să pre-suspende fondurile (penultima etapă înaintea suspendării lor) pentru două programe în valoare de 7 mld. euro - Transporturi şi Creşterea Competitivităţii Economice. România va avea un răgaz de două luni să rezolve problemele legate de auditul fondurilor UE, iar, dacă nu o face, fondurile vor fi suspendate şi nimeni nu ştie pentru câtă vreme.

Această problemă ar trebui tratată punctual şi nu ar trebui să aibă efecte asupra fondurilor pentru 2014- 2020, dar nu este exclus să aibă întrucât sunt state care cer diminuarea bugetului Uniunii cu 100 mld. euro, iar dacă acest lucru se va întâmpla, ele vor fi luate de la Coeziune, tocmai segmentul pe care România este deficitară la absorbţie. Un motiv ar fi că, dacă unele state ca România nu sunt capabile să atragă aceste fonduri, atunci de ce le mai cer?