Plata TVA la încasarea facturii: cât de benefică este în realitate pentru companii?

Ziarul Financiar 24.10.2012

În a doua ediţie a ZF LIVE, invitatul prin­cipal a fost ieri Emilian Duca (foto centru), consultant fiscal, doc­tor în econo­mie şi director general al com­paniei Tax & Business Solutions, care a trecut în revistă "dezavantajele" intro­ducerii de la 1 ia-nuarie 2013 a măsurii plăţii TVA la încasarea facturii pentru firmele cu o cifră de afaceri sub 500.000 de euro.

Companiile cu afaceri de sub 500.000 de euro şi care ar urma să intre sub in­ci­den­ţa măsurii plăţii TVA la încasarea fac­turii trebuie să depună până mâine 25 oc­tombrie la or­ganele fis­cale o noti­ficate precum că în perioada 1 ianuarie - 30 sep­tembrie au avut o cifră de afaceri de sub 2,25 mil. lei (500.000 de euro). Deşi iniţial a apărut temerea că vor exista amenzi pen­tru cei care nu de­pun aceste notifi­cări, Mi­nis­terul Finan­ţelor a revenit: nu vor exista penalităţi, iar respectivele companii vor fi înregistrate din ofi­ciu în re­gistrul ce­lor care plă­tesc TVA la încasarea facturii.

Principala obiecţie a lui Duca faţă de aceas­tă măsură vizează caracterul obligatoriu, com­paniile neputând să opteze cum se întâmplă în alte state care folosesc acest sistem.

Evaluările expertului: