Băncile străine au tăiat 3 miliarde de euro din expunerea pe România

Autor: Razvan Voican 24.10.2012

Expunerile grupurilor bancare internaţionale care au investiţii pe piaţa locală s-au ajustat în prima jumătate a acestui an cu mai mult de jumătate de miliard de euro, în principal din cauza continuării tendinţei de contracţie a poziţiei băncilor elene, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) pe baza raportărilor primite de la băncile centrale naţionale.

Ajustarea generală a portofoliilor băncilor străine apare ca mult mai amplă faţă de nivelul de la jumă­tatea lui 2011, cifrele BRI indicând o scădere de aproape 3 mld. euro, până la 82 mld. euro.

Băncile austriece, care înregistrează cea mai mare expunere consolidată pe România (atât la nivelul subsidiarelor locale, cât şi al băncilor-mamă), şi-au conservat în general poziţiile în semestrul I, însă faţă de iunie 2011 scăderea se ridică la aproape 2,4 mld. euro. Erste Group, care controlează cea mai mare bancă locală - BCR -, precizează că expunerea sa totală se ridica la circa 8,6 mld. euro la ju­mă­­tatea acestui an, nivel similar celui raportat în decembrie 2011.

Băncile cu capital francez, reprezentate în principal de Société Générale care controlează BRD, şi-au majorat uşor expunerea atât faţă de decembrie 2011, cât şi în comparaţie cu iunie 2011, ajungând la 13,9 mld. euro.

În paralel, băncile greceşti au alunecat pe locul al treilea în clasamentul expunerilor, cu un total de 13,8 mld. euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro