Cine e românul care la 37 de ani conduce un business de 1 mld. euro în Rusia?

Autor: Cristina Roşca 24.10.2012

Lucian Dorobanţu (37 de ani) este, potrvit datelor ZF, cel mai tânăr român care conduce în afara ţării un business de circa 1 miliar de euro. El a fost numit în luna martie a anului trecut în poziţia de director general al Inditex Rusia, un business cu peste 300 de magazine care se ridică potrivit estimărilor ZF la circa un miliard de euro.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE) în 2000, Dorobanţu a fost numit directorul general al filialei locale a retailerului spaniol Inditex la sfârşitul lui 2007. La conducerea Inditex România el a reuşit să crească businessul în fiecare an şi a mizat pe deschiderea de magazine.

Înainte să preia conducerea brandurilor Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti şi Zara Home din România, Dorobanţu a lucrat ca director comercial pentru retailerul de telefoane mobile şi accesorii GSM Germanos trei din cei şase ani petrecuţi în cadrul acestei companii. Înainte de Germanos, a lucrat timp de trei ani pentru Adisan, unul dintre cei mai mari dealeri Connex (Vodafone), la acea vreme, iar apoi a fost recrutat ca director de produs de către Samsung Electronics.

Decizia de a lăsa afacerile Inditex la nivel local pe mâna unui manager de doar 33 de ani, cât avea Lucian Dorobanţu în momentul recrutării de către spanioli, a fost luată în momentul în care Inditex a decis să se extindă direct în România. Până atunci produsele marca Zara şi Pull & Bear au fost aduse în franciză de către Azadea Group.

În momentul intrării directe, Inditex a adus pe piaţă alte cinci branduri Bershka, Stradivarius, Oysho, Massimo Dutti şi Zara Home, reuşind să acopere astfel segmentul de clienţi cu venituri medii şi peste medie pe segmentele de îmbrăcăminte, accesorii, lenjerie intimă şi decoraţiuni interioare.

În trei ani, Dorobanţu a adus Inditex pe primul loc în topul retailerilor de fashion, după cifra de afaceri. Anul trecut, toate cele opt branduri au contribuit la businessul deţinut la nivel global de omul de afaceri Amancio Ortega Gaona, cu circa 122 de milioane de euro.