Producătorii români de tablete în faţa asaltului iPad Mini: De ce să ne temem?

Autor: Adrian Seceleanu 24.10.2012

Lansarea Apple iPad Mini - o tabletă cu un ecran mai mic şi cu un preţ de pornire în SUA de 329 de dolari, nu va lovi în vânzările producătorilor români de tablete cu sistem de operare cu Google Android, ci va aduce noi clienţi pe piaţa de tablete, au declarat pentru ZF Alin Niscov - director de vânzări Allview, Liviu Nistoran - CEO Evolio şi Alexandru Drăgoiu - director general al E-Boda - companiile care controlează 40% din piaţa locală de tablete PC.

Alin Niscov, Allview: 329 de dolari în SUA înseamnă peste 329 de euro în România

"Preţul de lansare al iPad Mini a fost în linie cu aşteptările noastre. iPad Mini nu atacă în niciun caz zona de tablete cu Android, ci va aduce o nouă categorie de clienţi în piaţă", a declarat Alin Niscov. El crede că unul dintre motivele pentru care iPad Mini nu va lovi în tabletele cu Android din România este preţul la care va ajunge gadgetul Apple pe piaţa locală. "Dacă în SUA preţul este de 329 de dolari, în România va fi cel puţin 329 de euro. Dacă ne uităm la experienţa cu Google Nexus care costa în SUA 199 de dolari, şi care a ajuns la 199 de euro în Europa şi la aproximativ 250 de euro în România, ne putem aştepta ca şi iPad Mini să ajungă la un preţ de 329 de euro plus 25-30%. Nu cred că (iPad Mini - n. red.) ne va fura clienţi", a spus Niscov.

Companiile româneşti vând tablete la preţuri care pornesc de la aproximativ 100 de euro şi care pot ajunge la aproximativ 300 de euro pentru modelele mai performante.

 

Liviu Nistoran, Evolio: Ne va ajuta să vindem mai multe tablete cu ecran de 8 inchi

iPad Mini nu va lua clienţi de la companiile româneşti care produc tablete, ci de la alte branduri precum Samsung sau Amazon, a declarat pentru ZF Liviu Nistoran, CEO şi preşedinte al Evolio.
"Nu avem absolut deloc motive de îngrijorare. iPad Mini va lua din cota de piaţă a altor branduri - poate Samsung, Amazon şi chiar din propria cotă de piaţă", a spus Nistoran.

Mai mult, compania românească estimează că vânzările pentru propria tabletă cu ecran de 8 inchi, care urmează să fie lansată pe piaţă, vor creşte pe fondul tendinţei care va fi creată de iPad-ul de mici dimensiuni al Apple. "Noi avem o tabletă similară în lucru, care va veni probabil la jumătate de preţ. Lansarea Apple ne ajută pentru că ei vor crea un trend pe piaţă - tablete de 8 inchi, iar noi vom creşte în siajul lor".

 

Alexandru Drăgoiu, E-Boda: Mi-ar plăcea să cred că un client care vrea să dea 700 de lei pe o tabletă ar putea plăti şi 1.500 de lei

Decizia Apple de a lansa iPad Mini la un preţ de 329 de dolari - mai mare decât estimau unii analişti (199 de dolari, de exemplu) - arată că noul gadget al companiei americane nu va intra în competiţie cu tabletele ieftine cu Android ci cu cele produse de companii precum Google, a declarat pentru ZF Alexandru Drăgoiu, director general şi fondator al Rosal Import-Export, companie care vinde tablete şi alte produse electronice sub brandul E-Boda.

"Nu avea sens ca Apple să vină cu un preţ de 199 de dolari pentru iPad Mini şi să intre într-o luptă de preţ. Este clar că Apple nu vrea să lanseze produse cu marjă de profit zero. În ce priveşte România, istoria ne arată că acest preţ de 329 de dolari anunţat de Apple se va transforma în România în 1.499 de lei. La 1.499 de lei faţă de cei 699 de lei cât costă tableta noastră nu cred că vor exista probleme", a spus Drăgoiu. El a adăugat că în segmentul de preţ în care a fost poziţionat iPad Mini competiţia va fi reprezentată de jucători de talia Google.

Întrebat dacă nu se aşteaptă ca totuşi clienţii din România să fie tentaţi de iPad Mini, Drăgoiu a spus că acest lucru nu se va întâmpla cu utilizatorii care au un buget de 700 de lei pentru o tabletă. "Mi-ar plăcea să cred că un client care vrea să dea 700 de lei pe o tabletă ar putea plăti şi 1.500 de lei, dar nu cred acest lucru".

Companiile româneşti Allview, E-Boda şi Evolio deţin aproximativ 40% din piaţa locală de tablete PC, estimată la 150.000 - 160.000 de unităţi în acest an.