Cum ajungi să câştigi 2.000 euro/lună ca gamer

Autor: Andrei Cîrchelan 24.10.2012

Are 24 de ani, a terminat Colegiul Tehnic Traian din Capitală după care s-a înscris la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Spiru Haret.

Lazăr, cunos­cut şi ca "NightEnD" în comunitatea internaţională de sporturi electronice, este cel mai bun jucător român de Starcraft 2, un joc de strategie pe calculator. La fel ca un atlet de vârf, Lazăr are o echipă cu trei sau patru manageri, antrenori, sponsori şi chiar şi un fan club.

"Câştigurile din gaming pot varia între 1.000-2.000 euro şi 15.000-20.000 de euro pe lună lunar. Cel mai bun european câştigă chiar mai mult decât atât", spune Lazăr atunci când este întrebat dacă se poate trăi din gaming. El, personal, a câştigat cel mai mult dintr-un singur foc la un concurs unde premiul era 5.200 dolari.

Valoarea totală a premiilor din concursurile organizate la nivel mondial în 2012 depăşeşte 15 mil. dolari, existând chiar şi concursuri unde premiile au avut o valoare de două milioane de dolari. Mai mult, un producător de jocuri a anunţat pentru 2013 o competiţie unde valoarea totală a premiilor va fi de 5 mili. dolari.

Alte surse de venit pentru un gamer sunt sponsorii, care monetizează atenţia de care au început să beneficieze sporturile electronice.

"Sunt echipe care sponsorizează jucători ca mine, organizaţii care iau bani de la sponsori să organizeze turneele astea. Sunt foarte mulţi oameni care se uită la noi şi de acolo vin banii", explică Lazăr, adăugând că printre sponsorii lui mai cunoscuţi se numără furnizorul de apeluri video RaidCall şi producătorul de calculatoare MSI.

Următorul concurs la care va participa Lazăr e organizat la Paris, pe 3 noiembrie, iar premiile puse în joc au valoarea totală de aproximativ 60.000 de euro. Primul clasat poate pleca acasă cu 25.000 de euro. Durata medie a unui concurs este de trei zile, iar durata medie a unui joc este de 15-20 de minute.

Pentru a ajunge la astfel de concursuri, un jucător care porneşte de la zero ar trebui să se antreneze continuu timp de aproximativ trei sau patru ani de zile, cam cât durează o facultate, iar câţiva ani petrecuţi în Coreea de Sud, un fel de Mecca a sporturilor electronice, ar ajuta şi ei. Lazăr se antrenează în medie şase sau şapte ore pe zi.

"Vreau să rămân în memoria gamerilor ca unul dintre cei mai buni ju­că­tori din lume, dar e greu", spune el zâmbind.

După cariera sportivă, despre care spune că ar putea dura fără probleme până la vârsta de 30-31 de ani, pe Lazăr l-ar tenta o carieră ca manager de echipă sau ca antrenor.

"M-aş orienta spre managementul de echipă. Echipa mea, de exemplu, are în jur de trei-patru manageri. O altă opţiune ar fi antrenor, dar mai bine manager", spune el, adăugând că nu a primit nicio ofertă din partea dezvoltatorilor de jocuri şi nici nu l-ar tenta. "Nu cred că aş fi bun la dezvoltarea de jocuri. Un dezvoltator nu ar şti să facă ce fac eu şi nici eu nu aş putea să fac ce face el".

Cel mai mare concurs de gaming, campionatul mondial, va avea loc în China anul acesta. Lazăr nu s-a calificat pentru acest concurs pentru că nu a fost printre primii opt la nivel european. La acest campionat mondial, potrivit lui Lazăr, premiile au o valoare totală de 250.000 de dolari, iar primul clasat primeşte 100.000 de dolari.