Bancherii se bat pe cinci milioane de clienţi persoane fizice bun-platnici

Autor: Anelis Baciu 24.10.2012

Aproximativ cinci milioane de români îşi plătesc la timp ratele lunare la creditele contractate de la bănci, aceştia fiind de fapt nucleul de clienţi pe care şi-l dispută instituţiile de credit, arată o analiză a Bancpost.

Analiza este bazată pe datele de la Biroul de Credit, care deţine informaţii despre aproximativ 7 milioane de per­soane fizice, ceea ce înseamnă că un pro­cent de circa 70% din clienţi sunt bun-platnici.

Bancpost, care derulează în prezent o campanie de promovare a creditelor de consum, spune că în ultimele şase luni a primit aproximativ 50.000 de aplicaţii, majoritatea trecând de primul filtru al băncii, adică faza de pre-aprobare.

"Accesul facil la credite de consum pentru clienţii cu un istoric de plată bun este o prioritate a acestei perioade. Cei care au venit la noi pentru acest credit de consum au ales câteva propuneri foarte clare: pre-analiză gratuită cu răspuns rapid fără niciun fel de obligaţii şi o dobândă personalizată. Bancpost acordă cele mai bune dobânzi ale sale pentru cei cu un comportament de plată bun", a declarat George Georgakopoulos, vicepre­şedinte executiv al Bancpost.

La creditele în lei dobânda nominală variază între 9,5% şi 13,9% pe an, în timp ce la finanţările în euro costul creditului se situează între 9% şi 12%. Dobânzile sunt variabile şi fluctuează în funcţie de indicatorii Robor la 3 luni şi respectiv Euribor la 3 luni.

Mai multe bănci au lansat promoţii la creditele de consum la începutul anului, dar puţine oferte au fost prelungite pe perioada verii sau chiar în toamnă. Goana bancherilor după clienţi vine în condiţiile în care soldul creditelor de consum a scăzut constant în ultimii patru ani şi în paralel au scăzut şi veniturile încasate din dobânzi şi comisioane.