Sârbii de la NIS pregătesc investiţii de 350 mil. euro în 2012-2013. O parte din banii companiei controlată de Gazprom sunt pentru România

Autor: Radu Bostan 25.10.2012

Naftna Industrija Srbije (NIS), liderul pieţei de petrol şi gaze din Serbia controlat de Gazprom Neft, o divizie a gigantului rus Gazprom, va investi 350 mil. euro în explorare şi producţie anul acesta şi anul viitor, scrie Bloomberg.

Pieţele vizate de acest program de investiţii sunt România, Ungaria, şi Bosnia şi Herţegovina, prin lucrări de explorare pentru petrol şi gaze, a declarat directorul executiv Kirill Kravchenko.

Anunţul făcut de NIS vine în contextul în care firma a spus că până la sfârşitul acestui an va ajunge la o reţea de 40 de benzinării în România. Reţeaua va fi extinsă la 120 de puncte de alimentare până în 2014, potrivit ultimelor informaţii.

Totodată, la mijlocul lunii trecute Gazprom Neft era aproape de a bate palma cu Unicom Holding, firmă controlată de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova, pentru preluarea activităţilor de bunkeraj (alimentarea cu comustibil a navelor) din Portul Constanţa, cel mai mare port românesc.