Comisia Europeană cere înapoi sute de milioane de euro pe care i-a dat României drept fonduri nerambursabile

Autor: Iulian Anghel 25.10.2012

Comisia Europeană a propus astăzi corecţii financiare pentru programele operaţionale Mediu (cu o valoare de 4,5 mld. euro), POR (cu o valoare de 3,5 mld. euro), Creşterea Competitivităţii Economice (cu o valoare de 2,5 mld. euro) şi Transporturi (cu o valoare de 4,56 mld. euro) care acoperă între 10% şi 25% din sumele rambursate de UE bugetului naţional în contul cheltuielilor făcute pe proiectele finanţate din fonduri nerembursabile.

Potrivit Comisiei, măsurile adoptate astăzi fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor: "Comisia aplică aceleaşi norme şi standarde pentru toate statele membre."

Potrivit Comisiei, bani nu ar trebui pierduţi: "Dacă România acceptă corecţiile, sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiaşi program."

Pentru un alt program, POSDRU, Comisia a propus deja în trecut corecţii de 25%, iar premierul Victor Ponta a declarat ieri că România trebuie să dea înapoi UE, din bugetul de stat, 175 mil. euro din cele 268 mil. euro cât primise pe acest program.

Cum spune şi Comisie, banii nu sunt pierduţi şi pot fi folosiţi pentru alte proiecte. Doar că, în momentul în care programele sunt "presuspendate" şi ar putea fi chiar suspendate, este extrem de greu de crezut că ei mai pot fi cheltuiţi până la finalul perioadei de programare, în unele cazuri 2013.

Comisia Europenă a mai informat autorităţile române printr-o scrisoare că a decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE. Acest fapt survine ca urmare a unor "deficienţe grave" din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor Transport, POR şi "Creşterea Competitivităţii Economice, anunţă un comunicat al Comisiei Europene.

Valoarea cumulată a acestor programe este de 10,5 mld. euro.

Potrivit comunicatului, problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese.

"În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat.", arată Comisia.

Dacă deficienţele nu sunt remediate, programele vor fi suspendate, suspendare cate poate dura ani de zile, până la remedierea deficienţelor.