Cum se transformă nopţile pierdute cu jocurile pe calculator într-o afacere de 2 mil. euro

Autor: Mirabela Tiron 25.10.2012

Andrei Lopată, 42 de ani, de profesie inginer tehnic, dezvoltă jocuri pentru mobil şi testează în acelaşi timp jocuri pentru PC-uri şi console prin intermediul propriei firme, Revo Solutions.

Din aceste două activităţi Andrei Lopată, alături de cei 70 de angajaţi ai firmei, estimează că va obţine în 2012 aproape 2 mil. euro.

"Încă din liceu eram pasionat de jocurile pe calculator. Pierdeam nopţi întregi spre supărarea tatălui meu. Am reuşit abia acum cinci ani să mă reconciliez cu tatăl meu, când a văzut că se poate face ceva din aceste jocuri", spune Andrei Lopată, care după ce a terminat un liceu cu profil de informatică în Bucureşti, a urmat şi finalizat cursurile unei facultăţi de ştiinţe inginereşti în cadrul Politehnicii.

Din primul an de facultate el s-a angajat ca programator la compania Ubisoft România, filiala celui mai mare producător de jocuri video din Europa.

În câţiva ani a fost promovat pe funcţia de director tehnic, unul dintre proiectele pe care trebuia să le realizeze fiind înfiinţarea unui departament de jocuri. În 2002 înfiinţează firma Damoni, cumpărată ulterior de concernul francez Vivendi şi apoi preluată de compania japoneză Namco (creatoarea jocului Pac-Man), firmă la care a rămas în funcţia de director general până în 2011. "Am fost fericit cu ce am încasat din vânzarea Damoni, nu pot spune de­spre ce sumă este vorba", spune el.

În anul 2005 Andrei Lopată pune bazele unei alte companii, Revo Solutions, iniţial activitatea de bază fiind testarea de jocuri pentru PC-uri. Când antreprenorul şi-a dat seama de noua tendinţă de pe piaţa de smartphone-uri a început să dezvolte şi jocuri pentru telefoane mobile.

La nivel mondial piaţa jocurilor pe telefonul mobil se ridică la 2,4 miliarde euro anual, potrivit antreprenorului.

În prezent se concentrează pe dezvoltarea de jocuri pentru toate platformele mobile, Apple iOS, Google Android, Microsoft Windows şi altele. Până în prezent a creat opt jocuri, cel mai important fiind cel lansat chiar anul acesta, Sky Gamblers (jucătorul pilotează un avion), promovat de către Apple la lansarea iPad 3.

"Jocul se vinde cu 4,99 dolari şi poate fi jucat pe toate device-urile mobile ale Apple, iPhone, iPad. Apple a democratizat accesul la piaţa jocurilor. Veniturile companiei se vor dubla anul acesta datorită faptului că am intrat şi pe dezvoltarea de jocuri. Lucrăm cu Namco ca publisher. Am crescut veniturile pentru că am dezvoltat propriile jocuri."

Tot mai mulţi utilizatori achită acum jocuri pe platforme mobile, neglijându-le pe cele pe console tradiţionale sau PC-uri.

Pe lângă activitatea de dezvoltare de jocuri pentru telefoane mobile, compania se ocupă şi de testarea jocurilor pentru clienţi ca Ubisoft, Koch Media şi alţii. "Pe acest segment, cifra de afaceri stagnează şi cred că asta se va întâmpla şi anul viitor", a spus el.

În total, 57 de oameni au fost angajaţi la Revo Solutions pentru a testa jocurile, iar 14 să dezvolte propriile jocuri ale firmei. Un programator din categoria juniorilor este plătit cu 600-700 de euro pe lună, în timp ce unul specializat şi cu experienţă mai mare de trei ani câştigă în medie 1.500-2.000 de euro. Anul acesta Lopată a înfiinţat o companie în SUA, Atypical Games, pentru a fi mai aproape de partenerii de afaceri. "Este mai uşor aşa să ai o relaţie directă cu deţinătorul platformei, cu Apple, Microsoft dacă ai o firmă în SUA."

Anul trecut compania a avut afaceri de 4,7 milioane de lei (1,1 milioane de euro) şi un profit de 815.000 de lei (190.000 de euro) la un număr de 70 de angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.