FMI, ofensat de Ungaria, nu va reveni la masa negocierilor cu guvernul de la Budapesta până anul viitor

Autor: Ioana Nita 25.10.2012

Guvernul Ungariei nu se aşteaptă ca reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) să se întoarcă anul acesta la Budapesta pentru discuţiile de negociere privind un ajutor financiar de 15 miliarde euro, fiind posibil ca aceştia să se fi simţit ofensaţi de campania de publicitate a cabinetului premierului Viktor Orban în care se menţiona că statul nu va ceda în faţa creditorului internaţional, scrie Portfolio.hu.

De asemenea, este posibil ca FMI să nu continue anul acesta negocierile şi deoarece cei care au interese economice şi care sunt capabili să influenţeze Bruxelles-ul "nu vor să lase Ungaria să iasă din procedura de deficit excesiv", potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Un politician din guvern a menţionat că acesta este motivul pentru care Comisia Europeană (CE) cere măsuri adiţionale pe lângă cele două pachete de austeritate anunţate recent.

Ungaria intenţionează să încheie un acord preventiv cu FMI şi UE, iar pentru a a intra în "graţiile" creditorilor a anunţat luna aceasta două pachete de ajustare fiscală, pe care însă CE nu le consideră suficiente. Ungaria, care în prezent este sub procedura de deficit bugetar excesiv, susţine că are nevoie de ajutor doar pentru a întări încrederea pieţelor.

Orban a declarat săptămâna trecută la Bruxelles că deşi a ajustat cele două pachete de austeritate, CE are încă dubii privind îndeplinirea cerinţelor UE prin aceste măsuri. În plus, el a menţionat că dacă ajustările nu sunt suficiente, guvernul va creşte povara fiscală care apasă asupra sistemului bancar, va majora impozitele pe utilităţi şi energie şi va impune o taxă pe jocurile de noroc online.

Însă, Peter Banai, secretar de stat adjunct în cadrul Ministerului Economiei, consideră că măsurile anunţate luna aceasta de guvern vor asigura atingerea ţintei de deficit bugetar pentru 2013, de 2,7% din PIB.

Premierul ungar se pregăteşte pentru o luptă acerbă cu CE privind procedura de deficit excesiv, fiindcă de data aceasta executivul UE nu va mai fi "blând" cu Ungaria.

Discuţiile Budapestei cu FMI şi UE au început încă din luna iulie, însă negocierile au fost îngreunate din cauza unor legi adoptate de statul maghiar, neagreate de UE.