Turcia îşi orientează economia spre exporturi în Orientul Mijlociu

Autor: Bogdan Cojocaru 26.10.2012

Turcia se va orienta spre exporturi pentru a alimenta creşterea economică, ţintele principale fiind pieţele din Orientul Mijlociu, în principal Irak, ceea ce înseamnă ruperea de expan­siunea bazată pe cererea internă din ultimii ani, a declarat guvernatorul băncii centrale Erdem Basci, citat de Financial Times.

Comerţul extern a devenit deja principalul propulsor al economiei, iar Irak ar putea înlocui Germania pe poziţia de cea mai mare piaţă pentru exporturile turce, a spus Basci.

Economia turcă a crescut accelerat în ultima decadă, ritmul fiind atât de alert încât analiştii şi economiştii s-au temut de supraîncălzire. Printr-o frâ­nare controlată de guverni, creşterea a încetinit de la peste 8% anul trecut la 3% anul acesta. Cu toate acestea, exporturile au crescut în primele opt luni cu 13% comparativ cu perioada similară din 2011.

Comentariile lui Basci subliniază importanţa tot mai mare pe care o au pentru Turcia, economie care a depăşit deja stadiul de emergentă, pieţele din Orientul Mijlociu, Africa şi Rusia pentru compensarea creşterii reduse din zona euro. Uniunea monetară absoarbe 40% din exporturile turce.

Guvernatorul scoate în evidenţă importanţa Irakului în pofida ten­siunilor dintre Ankara şi Bagdad, pre­mierul irakian Nouri al-Maliki de­clarând Turcia un "stat ostil". Relaţii tensionate sunt şi cu Iran, ţară cu care Ankara este în opoziţie privind con­flictul din Siria. Cu toate acestea, Turcia a vândut Iranului anul acesta aur în valoare de miliarde de dolari.

Majoritatea exporturilor către Irak, care a luat deja locul Italiei drept cel mai mare cumpărător de produse şi servicii din Turcia, se duc la guvernul regional kurd. Relaţiile cu acesta s-au aprofundat după ani de suspiciune reciprocă. Turcia are ambiţii eco­nomice mari, fiind hotărâtă să-şi tripleze PIB-ul în următorii zece ani şi să intre în topul primelor zece puteri ale lumii. Economia vine cu un impuls puternic din urmă dat de triplarea PIB-ului, la aproape 800 miliarde de dolari în ultimii zece ani.