Horoi, Agricola Bacău: Puterea redusă de cumpărare şi cota TVA foarte mare au redus marjele la 1-1,5%

Autor: Cristina Roşca 25.10.2012

Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari producători de carne de pa­săre de pe piaţa locală, a obţinut în pri­mele nouă luni ale anului un profit net de 1-1,5 mil. euro la afaceri de aproape 100 de milioane de euro.

"Analiza multianuală relevă faptul că în sectorul de creştere a păsărilor, deşi acesta realizează performanţe tehni­ce de nivel european, perfor­man­ţele economice sunt foarte modeste, marja de profit net fiind de apro­xi­ma­tiv 1 - 1,5%", spun re­pre­zentanţii com­pa­niei.

Grupul Agricola Bacău a obţinut în primele nouă luni din acest an o cifră de afaceri de 423,3 mil. lei (96 mil. euro), în creştere în lei cu opt procente com­parativ cu perioada similară a anului trecut. Avan­sul în euro este însă mai mic în con­tex­tul în care în acest an moneda naţională a pierdut teren în faţa monedei unice.

Pentru acest an grupul Agricola Bacău vizează afaceri de circa 130 mil. euro, în creştere cu apro­xi­mativ 10% faţă de anul 2011. Avansul este însă la ju­mătate faţă de evoluţia de anul tre­cut.

"Cauzele sunt simplu de iden­tificat: puterea de cumpărare redusă a populaţiei şi TVA foarte mare, nediferenţiată pentru alimente aşa cum este în majoritatea ţărilor euro­pene. Situaţia economică s-a agravat foarte, foarte mult în ultimul an din cauza creşterii costurilor la principalele resurse: peste 70% la cereale, respectiv 79% la şrotul de soia, în contextul în care acestea reprezintă mai mult de jumătate din costul kilogramului de carne", spune Grigore Horoi, pre­şedinte al Agricola Bacău.

El adaugă însă că în pofida acestor condiţii, piaţa nu suportă majorări de preţuri corelate cu scumpirile la resursele de bază.

Datele companiei arată că în primele nouă luni ale acestui an vânzările de carne de pui au depăşit 24.360 de tone, un avans în volum de peste 5%, respectiv o creştere valorică de 14% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Pentru întregul an compania esti­m­a în urmă cu circa o lună că va vinde 34.000 de tone de pui, în creştere cu 9,6% faţă de 2011.

Compania mai are în portofoliu şi preparate din carne fiert-afumată, salamuri crud-uscate sau produse semipreparate. Pe piaţa locală a pro­ducătorilor şi procesatorilor de carne, grupul Agricola Bacău, format din companii precum Agricola Inter­naţional Bacău, Salbac Bacău, Euro­prod sau Comcereal Bacău, con­curează cu alţi jucători printre care se numără Transavia, Avicola Buzău, Agroli sau Avicola Călăraşi.