Claudiu Cercel, vicepreşedinte executiv al BRD: Vrem să jucăm un rol activ în dezvoltarea pieţei de obligaţiuni

Autor: Roxana Pricop 25.10.2012

BRD Soc-Gen, a doua bancă din sistem după valoarea activelor, spune că se va implica mai mult în dez­voltarea pieţei de obligaţiuni după ce a reuşit să plaseze cu succes obligaţiuni de peste 250 milioane de lei emise de GDF Suez Energy România.

"Piaţa de obligaţiuni corporative are potenţial să se dezvolte în contextul reglementărilor stricte impuse siste­mului bancar de normele BASEL III şi al tendinţei de reducere a gradului de îndatorare. Pe plan european deja se simt efectele pentru că tot mai multe corporaţii aleg să se finanţeze prin obligaţiuni. Vrem să jucăm un rol activ pe această piaţă de obligaţiuni", a spus Claudiu Cercel, vicepreşedintele exe­cutiv pentru pieţele financiare la BRD-SocGen.

El a fost unul dintre profesioniştii implicaţi în intermedierea ofertei de obligaţiuni în valoare de 250 milioane de lei derulată de GDF Suez Energy România.

Oferta a fost suprasubscrisă la un nivel de 113%, titlurile fiind cumpărate de fondurile mutuale, fondurile de pensii şi de asigurători. Obligaţiunile GDF se vor lista la Bursa de Valori Bucureşti în jurul datei de 20 noiembrie, astfel putând fi cumpărate şi de investitori mai mici. Valoarea nominală a unui titlu este de 10.000 de lei, însă după listare preţul va varia în funcţie de cerere şi ofertă.

Distribuitorul de gaze a fost prima companie din ultimii trei ani şi jumătate care a apelat la piaţa de capital pentru a se finanţa, însă preşedintele bursei de la Bucureşti se aşteaptă să urmeze şi alte emisiuni de obligaţiuni în următorul an.

"Sunt mai multe proiecte în discuţie, unele dintre acestea au ajuns în stadiul de a cere aprobarea din partea acţionarilor. Succesul GDF le va aduce în următoarele şase până la douăsprezece luni pe bursă", a afirmat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Pe bursă s-au tranzacţionat obligaţiuni în valoare de peste un miliard de lei în acest an, de două ori mai mult decât în întreg anul 2011. Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în tranzacţiile care au loc pe piaţa de obligaţiuni. Ultima listare a unei obligaţiuni corporative a avut loc în 2009.

BRD este cel mai mare intermediar de tranzacţii cu obligaţiuni pe bursă, cu peste 60% din totalul tranzacţiilor în primele nouă luni ale anului.