Şeful GDF Suez: Am decis să ne finanţăm prin obligaţiuni pentru că la fel face şi grupul-mamă

Ziarul Financiar 25.10.2012

Eric Stab, preşedintele şi directorul general al GDF Suez Energy România, cel mai mare distribuitor de gaze de pe piaţa locală, a explicat că modelul de finanţare folosit de grupul-mamă, gigantul franco-belgian Gaz de France, a contat mult în luarea deciziei de a emite obligaţiuni de 250 de milioane de lei pentru a sprijini programul de investiţii al companiei.

"Am vrut să urmăm exemplul grupului din care facem parte. Obligaţiunile deţin o pondere de 55% din datoria grupului, iar Gaz de France a fost prima companie din lume care a emis obligaţiuni în euro cu o maturitate de o sută de ani", a declarat oficialul GDF Suez Energy România.

Gigantul franco-belgian Gaz de France, cu afaceri de peste 90 miliarde de euro la nivel global, a intrat pe piaţa locală în 2005 când a cumpărat de la statul român pachetul de 51% din capitalul Distrigaz Sud, astăzi compania purtând numele de GDF Suez Energy România.

GDF Suez Energy România a încheiat marţi, 23 octombrie, o ofertă de obligaţiuni în lei prin care a atras angajamente de 282,5 milioane de lei din partea investitorilor locali, subscrierile fiind cu 13% mai mari decât valoarea iniţială a ofertei. Investitorii vor primi astfel 88% din obligaţiunile subscrise, alocarea realizându-se proporţional cu sumele subscrise.

Obligaţiunile au o dobândă de 7,4% pe an şi o maturitate de cinci ani, fiind purtătoare de cupon cu plată anuală. Oferta a fost intermediată de BRD Soc-Gen. Înainte de a decide metoda de finanţare, com­pa­nia a luat în calcul şi cât de viabilă ar fi fost contractarea unui credit bancar pentru finanţarea investiţiilor. "Credem că emisiunea de obligaţiuni este o soluţie mai interesantă comparată cu un credit bilateral sau cu un credit acoperit de o agenţie a creditelor de export. Am analizat bine aceste două opţiuni, însă am decis că obligaţiunile sunt soluţia cea mai bună", a spus preşedintele companiei.

Oficialul a adăugat că emiterea de obligaţiuni va fi luată în calcul şi în viitor dacă compania va mai avea nevoie de finanţare, "mai ales că acum ştim cum se face".

Pentru 2012 şi anii următori, compania are în derulare mai multe proiecte de investiţii, printre care se numără centrala eoliană din localitatea Gemenele, din judeţul Brăila, şi investiţii de 163,4 milioane de euro în modernizarea reţelelor.

"Suma atrasă prin emisiunea de obligaţiuni va fi folosită pentru a finanţa investiţiile în mo­dernizarea şi extinderea reţelelor, dar şi pentru a dezvolta parcul eolian de la Gemenele", a con­tinuat Eric Stab.

Investiţia totală în parcul eolian este evaluată la aproximativ 80 de milioane de euro. Compania are în plan să fie mai activă în producerea de energie regenerabilă şi analizează posibilitatea cumpărării unor unităţi eoliene în România, aflate în diverse stadii de dezvoltare, potrivit Mediafax.

Emisiunea de obligaţiuni derulată de GDF a fost prima emisiune de obligaţiuni derulată pe piaţa locală de o companie din afara segmentului financiar-bancar. Faptul că cererea investitorilor a depăşit oferta făcută de GDF este un semnal care ar putea încuraja şi alte companii private să emită obligaţiuni pentru că nu pot sau nu vor să acceseze un credit bancar.

"O companie de dimensiunea noastră joacă un rol important în economie şi poate deschide calea spre folosirea obligaţiunilor şi de alte companii private", a conchis Eric Stab.

GDF Suez a avut anul trecut afaceri de 4 miliarde de lei şi un profit de aproape 210 milioane de lei.

37 de investitori au cumpărat obligaţiuni de 282 mil. lei

Investitorii au cumpărat obligaţiuni GDF în valoare de 282,5 mil.lei, mai mult cu 13% faţă de valoarea iniţială scoasă la vânzare.

37 de investitori au participat la ofertă, printre care se numără cele mai mari fonduri mutuale, fonduri de pensii şi companii de asigurări.

Obligaţiunile se vor lista la bursă în jurul datei de 20 noiembrie, acestea putând fi cumpărate şi de micii investitori.

Compania plăteşte o dobândă fixă de 7,4% pe an investitorilor care deţin obligaţiuni şi un cupon anual timp de cinci ani.