Atenor: Avem fiecare euro necesar pentru construirea Hermes BC

Autor: Cristi Moga 25.10.2012

Stephan Sonneville, CEO al companiei belgiene Atenor, afirmă că firma pe care o conduce este pregătită să finalizeze până în luna noiembrie a anului viitor prima clădire din parcul de afaceri Hermes Business Campus de pe bulevardul Dimitrie Pompeiu din Bucureşti, iar pentru acest proiect firma are în conturi fiecare euro necesar.

Belgienii au desemnat în urmă cu câteva săptămâni firma de construcţii Alpine să ridice structura imobilului cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 de metri pătraţi, proiect care implică o investiţie de circa 25 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Belgienii au anunţat acest proiect încă din 2010, când au început lucrările la structura subterană, dar au amânat cu câteva luni desemnarea antreprenorului general pentru restul construcţiei.

"Avem fiecare euro ne­cesar pentru construirea aces­tei clădiri a cărei finali­za­re a fost programată pen­tru luna noiembrie 2013. Pâ­nă la sfârşitul acestui an spe­răm să anunţăm şi primul chiriaş, dar dacă nu se va întâmpla acest lucru, nu este o problemă. Când clădirea va începe să se înalţe va fi mai uşor de închiriat. Chiri­ile solicitate încep de la 14 euro/metrul pătrat, dar ştim că este o piaţă a chiriaşilor şi suntem dispuşi să punem pe masă condiţii atractive", a declarat Sonneville.

Atenor a realizat recent o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani în urma căreia a strâns 60 de milioane de euro de la investitori şi a decis să revină în piaţa locală de birouri atraşi de trei elemente.

"România a reacţionat bine la criză în 2010 şi, încurajată de instituţiile financiare internaţionale, a luat deciziile corecte. Apoi, am văzut că multe din firmele care au mers în India pentru centre de outsourcing au început să se întoarcă în Europa Centrală şi de Est, zonă care consider că intră într-un al doilea ciclu de atractivitate. Nu în ultimul rând, în piaţa de birouri locală sunt numeroase contracte semnate la chirii mari în perioada 2007-2008 şi care expiră în următoarea perioadă şi cred că putem atrage chiriaşi din aceste proiecte", a mai declarat Sonneville.

Pe de altă parte, Atenor a obţinut un contract pentru realizarea construcţiei cu circa 20% mai mic decât estima în urmă cu patru-cinci ani, dar şi chiriile din piaţă sunt cu aproximativ 25% mai mici.

Firma colaborează cu toate agenţiile din piaţă pentru atragerea de chiriaşi în imobil, într-o zonă în care principalii competitori sunt parcurile de afaceri UpGround Estate, Novo Park, IRIDE Business Park, Connect sau clădirea Pipera Business Tower.