Cine e românul care a văzut 140 de ţări

Autor: Mirabela Tiron 26.10.2012

A fost în expediţie pe un spărgător de gheaţă la cercul Polar, a vizitat cele şapte noi minuni ale lumii şi a petrecut câţiva ani buni în aeroporturi, avioane şi hoteluri în călătoriile realizate în 140 de ţări.

Ciprian Enea, 38 de ani, căsătorit, cu doi copii, este românul care poate spune că a ajuns în cele mai sălbătice şi exotice locuri din lume, din Madagascar, Tanzania, Noua Zeelandă până în Fiji. În drumeţiile lui a fost cazat chiar şi în unele din cele mai luxoase hoteluri, unde a avut un valet personal, sau a mers în excursii ce includeau plimbarea cu elicopterul deasupra cascadelor Americii de Sud. Şi s-a răsfăţat pe cele mai fine plaje din Caraibe.

Povestea călătoriilor începe în urmă cu mulţi ani, când era în clasa a IV-a. Atunci a fost în prima vizită în străinătate, în Budapesta, invitat de nişte prieteni de familie. "Am suportat cu greu şocul trecerii de la magazinele goale din România la magazinele ungureşti care îţi luau faţa cu tot felul de dulciuri, bomboane, sucuri, gume de mestecat şi câte şi mai câte bunătăţi viu colorate", îşi aduce el aminte. Această călătorie avea să fie însă începutul unui şir lung de vizite în străinătate, în locuri în care ajung puţini români.

Nu a calculat niciodată numărul de mile zburate sau de kilometri parcurşi, însă ştie că a păşit în destinaţii din 140 de ţări. În multe din aceste călătorii a mers cu soţia lui, pasionată de asemenea de vacanţe. Şi a învăţat să se bucure de fiecare clipă, de fiecare om din jurul lui şi de fiecare palmă de pământ pe care pune piciorul. "Cert este că de 15 ani călătoresc întruna şi de zece ani am prins gustul plecărilor peste oceanele lumii. Deci în afara bătrânului continent.

 

Poate că cea mai importantă lecţie învăţată a fost aceea că bogăţia este relativă şi că nu se poate măsura în cifre. Iubesc atât de multe locuri şi am trăit un număr atât de mare de experienţe nemaipomenite peste tot în lume încât ar fi o nedreptate să nominalizez o destinaţie sau alta."

După ce a făcut turul celor şapte noi minuni ale lumii: Petra - Iordania, Taj Mahal, Marele Zid Chinezesc, Machu Picchu, Colosseum, Statuia lui Isus de la Rio de Janeiro, piramidele mayaşe de la Chichen-Itza, fiind primul român care a ajuns în aceste locuri, Ciprian Enea a bifat şi o vizită la Cercul Polar într-o expediţie pe un spărgător de gheaţă.

 

"Am schimbat priveliştea oferită de maidanezii capitalei cu traiul pe un spărgător de gheaţă, cu aisberguri, urşi polari, morse, foci, balene, eschimoşi. L-am avut coleg de cameră pe Bob, un pensionar canadian de 67 de ani, fost bancher, care îşi dorea să afle mai multe despre nordul îngheţat. Ziua alergam după experienţele nemaipomenite oferite de natura incredibilă din jurul nostru, iar seara ne deschideam sufletul unul altuia", îşi aduce el aminte.

În Pont a la Guiche, Ciprian Enea spune că a intrat in istorie. "Numele tuturor participanţilor din această expediţie au fost puse în fundaţia din piatră a monumentului ridicat aici în urmă cu 37 de ani de renumitul scriitor canadian Ken McGoogan", precizează călătorul. Un profesionist în călătorii, Ciprian Enea spune că din bagaj nu îi lipsesc niciodată paşaportul, cardul şi bani cash. Întotdeauna însă are şi o listă standard, care cuprinde câteva medicamente, aparatură foto-video, laptopul şi accesorii. "Mi s-a întâmplat de atâtea ori să-mi rătăcească bagajul şi să ajung la hotel doar cu rucsăcelul de cală şi cu hainele de pe mine, încât nu mă mai sperie situaţiile de acest gen."

Finanţarea călătoriilor este de cele mai multe ori atrasă din alte surse. Călătorea în destinaţiile în care i se asigură toate cheltuielile, de câţiva ani buni însă obţine venituri semnificative şi din businessurile proprii.

"Practic, sunt un fel de degustător de destinaţii. Îmbin utilul cu plăcutul. Sunt plătit să accept invitaţiile de a călători peste tot în lume, pentru a-mi spune opinia şi pentru a promova locurile cu pricina. Aşa îmi asigur deplasările şi un trai civilizat, fără griji materiale curente."

Ciprian Enea încearcă în paralel să îşi dezvolte şi businessurile proprii. El are două companii, Media Shark şi Best Promo Group (la care deţine acţiuni, alături de alţi parteneri). Pe cele două firme sunt înregistrate 100 de portaluri, printre care besttourism.ro, un magazin de vacanţe.

Anul trecut Media Shark a avut o cifră de afaceri de 1,1 milioane de lei (255.000 de euro) şi un profit de 136.000 de lei (32.000 de euro), la patru angajaţi, în timp ce firma Best Promo Group a înregistrat afaceri de 640.000 de lei (148.000 de euro) şi un profit de 136.000 de lei (32.000 de euro), la 3 angajaţi, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Anul acesta sunt aşteptate venituri de 2 milioane de euro de la cele două firme.

"Primele experienţe de întreprinzător le-am avut începând cu clasa a zecea, când mergeam în Turcia, Ucraina, Bulgaria şi vindeam diverse mărfuri, după care aduceam în ţară alte mărfuri şi le vindeam în consignaţie. După doi ani de trai răsfăţat şi călătorii prin multe ţări din jurul României, pentru micul meu câştig imediat, "m-am retras", pentru că începea pregătirea pentru bacalaureat şi pentru facultate."

Enea a terminat Facultatea de Filozofie şi a lucrat ca jurnalist, ulterior publicând două volume de poezii. "Dintr-un puşti care câştiga de zece ori într-o lună salariul părinţilor ajunsesem un poet sărac (...). Dar, după un deceniu de boemă intensă, am decis să schimb macazul." Astfel că în 2001 a înfiinţat firma Media Shark, o firmă specializată pe advertising în turism. De atunci, a mai înfiinţat încă opt companii. Nu toate au funcţionat însă.

Pe lângă călătorii, o altă pasiune este scrisul. A lansat recent cartea "Jurnalul unui călător boem, 1.001 de femei", în care descrie experienţele din călătoriile pe care le-a făcut. Potrivit lui Enea, în trei luni de la apariţie cartea a devenit bestseller, iar acum lucrează la a doua carte, în primăvara viitoare fiind în plan un al treilea volum.