Revoluţie de catifea la SIF Banat: Dragoş Bîlteanu preia controlul asupra averii de 280 milioane de euro de la „patriarhul“ Ioan Cuzman

Autor: Roxana Pricop 28.10.2012

Omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, proprietarul grupului Romenergo, va prelua de la 1 decembrie conducerea SIF Banat-Crişana (SIF1) cu o avere de 1,243 miliarde de lei (280 mil. euro) de la Ioan Cuzman, cel care a condus societatea din funcţia de preşedinte şi director general în ultimii optsprezece ani. Mutarea are loc după ce cei doi s-au contrat pentru putere în ultimii trei ani.

Miza retragerii lui Ioan Cuzman şi preluarea conducerii de către Dragoş Bîlteanu, cel mai influent acţionar şi actual vicepreşedinte al SIF-ului, este ridicată pentru că societatea dispune de active de 1,243 miliarde de lei plasate în acţiuni la bănci (Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, BRD-SG, Banca Transilvania), la producătorul de medicamente Biofarm şi hoteluri. Mandatul lui Bîlteanu va începe pe 1 decembrie şi va dura până în primăvara anului viitor pentru că în luna aprilie este programată Adunarea Generală pentru alegerea de noi membri în Consiliul de Administraţie al SIF Banat. Analiştii se aşteaptă ca omul de afaceri să îşi prelungească mandatul după alegeri şi să îşi consolideze poziţia în conducere prin impunerea propriilor oamenii în funcţiile de membri ai CA din partea grupului de investitori pe care îl reprezintă.

El face parte din grupul de investitori care în 2009 alături de Banca Transilvania, Octavian Radu, pro­prietarul grupului Diverta, şi Doru Lionăchescu, şeful casei de investiţii Capital Partners, au încercat fără succes să preia controlul Consiliului de Administraţie al SIF. Cuzman a reuşit să iasă câştigător după ce le-a suspendat drepturile de vot acţionarilor "rebeli".

"Până la Adunarea Generală voi propune Consiliului de Administraţie să venim cu o stra­tegie în faţa acţio­narilor în vederea unei dezvoltări durabile şi sustenabile a SIF1. În cadrul SIF1, nu dorim o lichidare controlată, ci o dezvoltare sus­tenabilă şi durabilă bazată pe o perioadă definită de restructurare a portofoliului şi capitalizarea pro­fiturilor, iar propunerea mea către Consiliul de Administratie va fi în acest sens", a declarat Dragoş Bîlteanu pentru ZF.

Dragoş Bîlteanu, în vârstă de 35 de ani, devine astfel cel mai tânăr preşedinte de SIF în condiţiile care predecesorul său Ioan Cuzman are 68 de ani, iar preşedinţii celorlalte patru SIF-uri au peste 50 de ani. El conduce societatea cu activităţi în sectorul energetic Romenergo, care deţine 5% din titlurile SIF.

El a devenit cunoscut mai ales prin investiţiile în imobiliare. În iulie, cel mai înalt turn de birouri finalizat în Bucureşti, proiectul Tower Center din Piaţa Victoriei, a intrat în portofoliul lui Dragoş Bîlteanu şi al lui Ioannis Papalekas, într-o tranzacţie ce poate fi estimată la circa 50 mil. euro. Potrivit informaţiilor din presă, omul de afaceri bucureştean este al doilea cel mai important acţionar al companiei de dezvoltare imobiliară UpGround Estate, care a vândut în 2009 două clădiri de birouri unui fond de investiţii al Deutsche Bank pentru circa 150-200 milioane de euro. El a mai fost implicat şi în proiectul Praktiker Iaşi, care a fost preluat în 2007 de către Eurobank Properties, şi a dezvoltat Praktiker Galaţi, pe care l-a vândut către grupul Praktiker.

Despre strategia de administrare de la SIF Banat, Bîlteanu spune că:

"Trebuie să ţinem cont şi de faptul că dividendele generoase distribuite de bănci au încetat să mai vină în ultimii ani, iar o politică de dividend peste sumele provenite din dividende încasate şi dobânzi nu este sustenabilă pe termen lung. O astfel de abordare de a distribui dividende generoase din vânzare de acţiuni duce la reducerea valorii acti­velor şi în final la o lichidare controlată".

Bîlteanu este absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale (REI) din cadrul ASE şi al unui program de EMBA ASEBUSS.

Numirea sa în funcţie este surprin­zătoare, mai ales că are loc la doar două zile de la aniversarea a douăzeci de ani de activitate de către SIF Banat, moment la care Ioan Cuzman a parti­cipat şi a vorbit despre viitorul societăţii.

"La SIF Banat are loc o revoluţie de catifea, Dragoş Bîlteanu alături de grupul de Banca Transilvania au căzut de acord cu Ioan Cuzman ca schim­barea de putere să aibă loc pe cale paşnică, şi nu agresiv cum se întâmplă la SIF Muntenia. Este de salutat matu­ritatea de care a dat dovadă Ioan Cuz­man atunci când a decis să se retragă. Cred că piaţa va aprecia acest lucru", a spus Mihai Căruntu, şeful departa­men­tului de analiză pe piaţa de capital al BCR.

Ioan Cuzman şi-a început acti­vitatea la SIF Banat-Crişana în 1994, când a preluat funcţia de preşedinte şi director general. Cuzman mai este membru în consiliile de administraţie la BRD, Biofarm şi Vrancart Adjud (VNC). El este doctor în economie şi profesor universitar la Universitatea de Vest.

Contactat de ZF pentru a comenta decizia de retragere, Ioan Cuzman a spus că "liderii vin şi pleacă".

Investitorii de la bursă nu au reacţionat vizibil la anunţul de joi seară al lui Cuzman, astfel că acţiunile societăţii au urmat evoluţia generală a pieţei şi au scăzut cu 0,77%, la 1,161 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 637,2 milioane lei (140 milioane euro).