Apple: profit de 8,2 mld. $ la venituri de 36 mld. $ în T4

Autor: Marius Oncu 29.10.2012

Apple a raportat profit în creştere, dar sub aşteptările Wall Street şi estimări pentru perioada următoare de asemenea mai slabe decât anticipau analiştii la scurt timp după ce a lansat noul iPad mini. Acţiunile au închis în scădere cu 1,2%. Profitul net a crescut în trimestrul al patrulea al anului fiscal la 8,2 miliarde de dolari, sau 8,67 dolari pe acţiune, de la 6,6 miliarde de dolari, 7,05 dolari pe acţiune, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile au avansat cu 27%, de la 28,27 miliarde de dolari la 36 miliarde de dolari.

Analiştii consultaţi de Reuters se aşteptau ca Apple să raporteze profit pe acţiune, excluzând unele elemente excepţionale, de 8,75 dolari, la venituri de 35,8 miliarde de dolari. Rezultatele vin înainte de startul vânzărilor din sezonul sărbătorilor, când concurenţa dintre producătorii de smartphone-uri şi tablete atinge cote maxime. Apple a lansat în ultimele luni un nou iPhone şi tablete iPad pentru a lupta împotriva Amazon şi a dispozitivelor care folosesc sistemul de operare Android al Google.

Pentru primul trimestru al anului fiscal următor, Apple se aşteaptă la un profit de 11,75 dolari pe acţiune şi venituri de 52 mld. dolari. Analiştii anticipau profit de 15,43 dolari pe titlu şi venituri de 55 miliarde de dolari. Compania a livrat 26,9 milioane de iPhone-uri în trimestrul al patrulea, uşor peste aşteptările Wall Street, în timp ce vânzările de iPad-uri, la 14 milioane de unităţi, s-au situat mult sub estimări.

De la lansarea iPhone 5, cu câteva zile înainte de încheierea trimestrului al patrulea, acţiunile Apple au pierdut peste 13% faţă de maximul record de 705 dolari pe titlu. După anunţarea rezultatelor, acţiunile au scăzut pentru scurt timp sub 600 de dolari, pentru prima dată după 30 iulie.