Analiştii Broker Cluj văd un potenţial de 27% pe Transgaz

Autor: Adrian Cojocar 29.10.2012

Analiştii firmei de intermediere Broker Cluj recomandă la cumpărare titlurile transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) şi estimează un preţ ţintă de 233,5 lei/unitate, cu circa 27% peste nivelul la care aceste titluri s-au tranzacţionat la închiderea şedinţei de ieri, de 184 lei/unitate.

Recomandarea are la bază în principal aşteptările de creştere a tranzitului de gaze în perioada imediat următoare în urma inaugurării centralei Petrom de la Brazi precum şi perspectivele pe termen mai îndepărtat privind proiectul Nabucoo.

"Perspectivele macroeconomice pentru economia internă exprimă premise de cvasistagnare a consumului intern de gaze naturale în trimestrele următoare. Pe de altă parte, des­chi­derea centralei elec­trice de la Brazi, va determina o majorare a consumului de gaze. Nu în ul­timul rând, din perspec­tiva termenului lung, po­sibilitatea exportului de gaze naturale şi dezvoltarea proiectului Nabucco vor de­ter­mina o majorare a cererii de servicii de transport gaze naturale, cu impact pozitiv pentru re­zultatele Transgaz", spune Andrei Rădulescu, analist la Broker Cluj.

Statul urmează să scoată la vânzare un pachet repre­zentând 15% din capitalul social al Transgaz, în prezent mai fiind nevoie doar ca Guvernul să aprobe intervalul de preţ la care titlurile vor fi scoase la vânzare. Intermediarii sunt Raiffeisen Capital&Investment, BT Securities şi cehii de la Wood.

Analiştii Broker Cluj le recomandă investitorilor să subscrie acţiuni în ofertă la un preţ sub nivelul de 186,8 lei/unitate, care este superior cotaţiei actuale de pe bursă.

Aceştia spun că în prezent Transgaz se află într-o situaţie financiară mult mai bună decât la oferta de listare a companiei din 2007, având disponibilităţi în conturi cu 65% mai mari şi datorii pe termen lung mai mici cu 90%.

Totuşi ei atrag atenţia că procesul de reglementare a activităţii de tranzit de către ANRM ar putea determina reducerea profitului companiei cu circa 200 milioane de lei.