Horia Ciorcilă: Dacă nu vine o bombă pe care n-am anticipat-o, ne facem targetul de profit pentru acest an

Autor: Andrei Chirileasa 29.10.2012

Preşedintele şi fondatorul Băncii Transilvania (TLV) Horia Ciorcilă spune că ţinta de profit pentru acest an de 335 mil. lei (brut) va fi atinsă, după ce în primele nouă luni banca şi-a făcut bugetul în proporţie de 82%.

Profitul brut al Băncii Transilvania a crescut în primele nouă luni cu 8,2%, la 275 mil. lei (62 mil. euro), în condiţiile în care profitul opera­ţional a avansat cu 14,2%, dar creş­terea a fost erodată de cheltuielile mai mari cu provizioanele, de 266 mil. lei (60 mil. euro), în creştere cu 21% faţă de primele nouă luni din 2011.

Trimestrul al treilea a marcat o înrăutăţire a indica­to­rilor financiari ai băncii: în condiţiile în care chel­tuielile cu provizioanele s-au triplat, la 101 mil. lei, iar profitul brut a scăzut cu 21,3%, la 82 mil. lei. În schimb, profitul net a crescut cu 4,1%, la 85,8 mil. lei, datorită avantajelor fiscale legate de tratamentul contabil al creditelor neperformante.

Rezultatele din trimestrul al treilea au fost influenţate negativ de situaţia Hidroelectrica şi Oltchim, com­panii de stat care au credite semnificative de la Banca Transilvania. Expunerea băncii pe Hidro­elec­tri­ca, cel mai mare producător de energie din ţară care a intrat în insolvenţă la finalul lunii iunie, este de circa 120 mil. lei (26,5 mil. euro), iar soldul creditelor acordate Olt­chim, cel mai mare combinat chimic din România, care şi-a întrerupt activitatea la mijlocul lunii august şi pe care statul nu a reuşit să-l privatizeze în septembrie, este de circa 35 mil. euro.

"Noi am provizionat circa 60% din creditele acor­date Oltchim şi Hidroelectrica, ceea ce ne-a afectat rezul­tatele. Am luat-o gradual, însă cel mai mult a fost în tri­mestrul al treilea când problemele s-au accentuat", a explicat Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de ad­mi­nistraţie al Băncii Transilvania.

Banca Transilvania a mai înregistrat şi o pierdere sup­limentară de 40,6 mil. lei (9 mil. euro) în urma unui audit comandat de Banca Naţională asupra situaţiilor finan­ciare semestriale ale principalelor bănci din Ro­mânia. Suma de 17,6 mil. lei a fost inclusă deja în situaţiile financiare la nouă luni, urmând ca diferenţa de 23 mil. lei să aibă impact asupra rezultatelor din ultimul trimestru, potrivit reprezentanţilor băncii.

Chiar şi aşa, Ciorcilă crede că banca îşi va atinge ţinta de profit asumată în faţa acţionarilor.

"Avem 335 de milioane de lei target de profit (brut) şi cred că-l facem, în afară de cazul în care apare vreo bombă pe care nu am prevăzut-o", a precizat Ciorcilă.

Banca Transilvania ar putea raporta astfel al treilea profit din istorie. Câştiguri mai mari a înregistrat doar în 2007 şi 2008, când şi-a vândut participaţiile de la BT Asigurări şi Asiban. Anul trecut, profitul brut individual al băncii pe IFRS a fost de 278 de milioane de lei.

Creşterea veniturilor şi a profitului operaţional a fost posibilă datorită creşterii activelor şi a portofoliului de credite în ultimii ani, într-o perioadă în care multe bănci mari şi-au restrâns operaţiunile din cauza pro­ble­melor înregistrate de grupurile din care fac parte, cum e cazul băncilor greceşti şi al austriecilor de la Volksbank.

La finalul lunii septembrie, activele Băncii Transilvania au depăşit 29 de miliarde de lei, având o creştere de 12,4% faţă de începutul anului. Banca din Cluj se luptă în prezent cu CEC Bank pentru poziţia a treia pe piaţă, apropiindu-se de o cotă de piaţă de 8%. Asta în condiţiile în care atât BCR, cât şi BRD au stagnat sau au scăzut uşor în ultimii doi ani.

Portofoliul de credite a crescut cu 10,6% în primele nouă luni, la 15,5 mld. lei (valoare netă), în timp ce valoarea depozitelor atrase de la clienţi a urcat cu 12,6%, la 22,8 mld. lei. Creşterea a încetinit însă în trimestrul al treilea, când piaţa a fost mai dificilă din cauza contextului politic şi economic.

"Din cauza condiţiilor generale de pe piaţă am început să fim mai circumspecţi şi am aşteptat să vedem cum evoluează lucrurile în continuare. Pe partea de de­pozite nu suntem agresivi deloc pentru că suntem foarte lichizi şi nu avem nevoie să ne luptăm prin creş­terea dobânzilor oferite clienţilor", a declarat Ciorcilă.

La finalul lui septembrie, raportul credite/depozite era de 0,76. În plus, Banca Transilvania a mai anunţat recent că a primit o finanţare de 30 mil. euro de la BERD pentru creditarea IMM-urilor. BERD este prin­ci­palul acţionar al Băncii Transilvania, cu 14,6% din acţiuni. Banca Transilvania urmează să lanseze şi o ofertă de obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 mil. euro. Operaţiunea ar putea fi finalizată în luna februarie a anului viitor. Indicatorul de solvabilitate, care arată adec­varea ca­pi­talurilor faţă de activele pon­de­rate la risc, era la finalul lui septembrie de 11,27%. Banca Transil­va­nia a con­tinuat să-şi consolideze capitalurile proprii prin capi­ta­li­zarea profitului net, strategie pe care a apli­cat-o aproape în fiecare an începând de la listarea pe bursă, în 1997.

În prezent, Banca Transilvania are o capitalizare de 2,21 mld. lei (486 mil. euro), care reprezintă 84% din valoarea capitalurilor proprii de la finalul lunii septem­brie, de 2,64 mld. lei. Totuşi, rezultatele financiare în creş­tere raportate în acest an au susţinut şi creşterea acţiunilor pe bursă. De la începutul anului, ac­ţiunile TLV au câştigat circa 40%. Totuşi, ieri după pu­bli­carea rezultatelor acţiunile au scăzut cu 0,77%.

Principalii acţionari ai Băncii Transilvania, alături de BERD, sunt Bank of Cyprus cu 9,6% din acţiuni, Horia Ciorcilă cu circa 5% şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, cu circa 3,5%. SIF-urile deţin cumulat în jur de 15% din acţiuni.

Banca Transilvania a rămas fără CEO la începutul anului după ce contractul olandezului Robert Rekkers, cel care a condus banca din 2002, nu a mai fost reînnoit. Până în prezent, Horia Ciorcilă nu i-a găsit un înlocuitor, interimatul fiind asigurat de britanicul Peter Franklin (reprezentantul BERD în CA), în calitate de administrator delegat.