O companie chineză ar putea asigura 40% din finanţarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Autor: Carol Dan 30.10.2012

"Am discutat posibilitatea ca societatea chineză să investească aproape 40% din necesarul investiţional pentru unităţile nucleare 3 şi 4, în partea clasică a centralei, adică echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discuţie deosebit de importantă, mult mai importantă decât mă aşteptam. Tonusul nostru faţă de cele două reactoare a crescut simţitor", a declarat Traicu într-o conferinţă de presă.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau estimate să înceapă în 2010.

Din compania de proiect făceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns să deţină 86% din firma de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, întrucât Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.

Traicu afirma, în urmă cu câteva săptămâni, că Guvernul vrea să recheme în proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez.

El a precizat că deocamdată Ministerul Economiei a primit răspunsuri de la două dintre cele patu companii. Iberdrola a declinat oferta, iar RWE a arătat că este interesată de această investiţie, dar termnenul solicitat de România este prea scurt pentru a lua o decizie.

"Aşteptăm un răspuns şi de la celelalte două companii", a spus Traicu.

Un studiu comandat de Comisia Naţională de Prognoză şi prezentat recent arată că punerea în funcţiune a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă este incertă înainte de anul 2020, din cauza neclarităţilor legate de capacitatea României de a finanţa investiţia şi structura acţionariatului.