Pipera City, megaproiectul de 700 mil. euro al lui Marius Ivan, a intrat în insolvenţă

Autor: Cristi Moga 30.10.2012

Megaproiectul imobiliar Pipera City, pe care omul de afaceri Marius Ivan plănuia să îl dezvolte alături de un partener irlandez în zona Pipera-Tunari, a intrat în insolvenţă în vederea reorganizării, firma RVA Insolvency fiind desemnată administrator judiciar.

Proiectul a fost început în 2006, la scurt timp după ce Ivan a făcut două exit-uri din afacerile Düfa şi Henkel, iar imobiliarele erau subiectul fierbinte al pieţei: Ivan s-a asociat cu Jonathan Youens în firma Creativ Proprietăţi Imobiliare prin intermediul căreia au cumpărat de la George Becali pentru 40 mil. euro un teren de 12 hectare din Voluntari, pe care intenţionau să dezvolte 200.000 de metri pătraţi de birouri, spaţii comerciale de 30.000 de metri pătraţi şi circa 800 de locuinţe.

De realizat a fost făcută doar o groapă imensă, iar la finalul lunii septembrie Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în insolvenţă a firmei, la propria cerere.

"Insolvenţa înseamnă să te mai protejezi pentru o perioadă de timp până îşi mai revin lucrurile din punct de vedere imobiliar. Nu suntem noi cei care îşi doresc insolvenţa", a declarat Ivan.

El nu a oferit mai multe informaţii privind planurile de reorganizare a afacerii, în timp ce Jonathan Youens nu a răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, datoriile firmei Creativ Pro prietăţi Imobiliare se ridicau la 315 mil. lei (70 mil. euro) la sfârşitul anului trecut. În afara acţionarilor, cel mai mare creditor al firmei este Bancpost, care a finanţat această dezvoltare cu circa 25 de milioane de euro.

Ştefan Dumitru, partener în cadrul firmei de insolvenţă RVA, spune că firma Creativ a ajuns în această situaţie după ce nu a mai putut restructura creditul obţinut de la Bancpost. "Există intenţia de a se reorganiza.

Am trimis către creditori notificări privind intrarea firmei în insolvenţă. Aşteptăm să vedem cum arată tabelul creanţelor. Din informaţiile de până acum, Bancpost are o expunere de circa 24-25 de milioane de euro", a precizat pentru ZF Dumitru.

Terenul deţinut de Creativ Proprietăţi Imobiliare este situat lângă proiectul de birouri Global City şi vizavi de parcul de afaceri Swan, dezvoltări în care sunt disponibile în prezent spaţii de circa 40.000 de metri pătraţi.

Următorul termen al dosarului de insolvenţă a fost stabilit de instanţă la jumătatea lunii ianuarie 2013. Opinia generală în piaţa de insolvenţă este că reorganizările nu sunt posibile fără un aport financiar consistent în companie (fresh money), iar a doua opţiune este falimentul şi lichidarea.