Olteanu, BNR: Sperăm să ne apropiem de un moment de plafonare a creditelor neperformante

Autor: Claudia Medrega 30.10.2012

Rata creditelor neperformante a urcat în luna august la 17,6%, iar din discuţiile cu bancherii şi din evaluările BNR reiese că la împrumuturile acordate după anul 2008 rata de neperformanţă este mai scăzută decât în cazul celor acordate înaintea crizei, BNR sperând că se apropie un moment de plafonare, reiese din declaraţiile lui Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.

"Rata creditelor neperformante a ajuns în luna august la 17,61%. Sperăm să ne apropiem de un moment de plafonare. Din discuţiile avute cu băncile comerciale şi din evaluările BNR asu pra portofoliilor se constată o sensibilă diferenţă la nivelul creditelor neperformante: la creditele date după 2008 rata de neperformanţă este mai scăzută. Aceste credite au fost date cu mult mai mare atenţie şi au fost contractate cu mult mai mare atenţie", a explicat Olteanu.

În ultimii ani, în România tendinţa a fost de deteriorare rapidă a portofoliilor de credite, vizibil mai rapidă decât pe alte pieţe din regiune, astfel că ponderea creditelor neperformante în total îm prumturi a fost pe un trend continuu ascendent, depăşind 10% din total împrumuturi încă de la jumătatea anului 2010, triplu faţă de nivelul de la începutul crizei în 2008.

Reeşalonarea împrumuturilor persoanelor fizice cu întârzieri la plata ratelor nu a avut o eficienţă "mulţumitoare" din punctul de vedere al băncii centrale, pon derea creditelor restructurate acordate populaţiei şi companiilor urcând la sfârşitul anului trecut la aproape 10% din totalul împrumutu rilor, faţă de 6,5% în 2010.

Spre finalul anului 2011 rata creditelor neperformante a dat semne de stabilizare, în jurul nivelului de 14% din total împrumuturi, însă în prima jumătate a acestui an neperformantele şi-au re luat ascensiunea, inclusiv sub presiunea deprecierii rapide a leului în raport cu euro, astfel că ponderea a depăşit în august 17,6%.

Dinamica creditelor neperformante în România depinde, în principal, de evoluţia cursului de schimb, de cea a dobânzilor şi a veniturilor debitorilor.

O serie de analişti au anticipat că ponderea împrumuturilor neperformante va continua să crească şi poate ajunge la 20% la jumătatea anului viitor.

Băncile au implementat diferite programe de rescadenţare şi de restructu rare a împrumuturilor nerecuperate în ultimii ani, iar Banca Naţională a continuat să solicite rate mari de provizionare. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane este ridicat, de peste 90%.

Oficialii băncii centrale au recomandat în repetate rânduri băncilor să-şi readapteze modelele de business, să diminueze reţeaua teritorială, costurile cu personalul, precum şi marjele de dobândă. "Mai este loc de redimensionare, de regândire. Decizia se ia la nivelul fiecărei bănci. Ele vor judeca priorităţile şi necesităţile", a spus ieri Olteanu.

Băncile nu au nevoie de capital suplimentar în 2013

Bogdan Olteanu a amintit de reglemen tările Basel III care ar urma să fie implementate printr-o directivă şi un regulament şi a arătat că după calculele băncii centrale nu vor fi necesare majorări de capital la nivelul sistemului bancar.

"Ambele sunt presupuse a intra în vigoare până la sfârşitul anului. Asta va presupune că regulamentul care va avea dispoziţiile tehnice va fi pus în aplicare se consideră, se doreşte la nivel european, de la 1 ianuarie, urmând ca în ce priveşte directiva să se solicite o transpunere cât mai rapidă. Pe calculele noastre de până acum nu ne aşteptăm să fie necesare majorări de capital la scara sistemului bancar. Fiecare bancă va fi analizată, însă, individual, performanţa ei, resursele ei, structura ei de risc şi de active vor fi analizate individual şi vom vedea în ce măsură există necesităţi", a afirmat Olteanu.

Noile reguli privind adecvarea capitalului băncilor, prevăzute în acordul Basel III, vor fi implementate treptat la nivel internaţional începând de anul viitor, iar ţinta pentru finalizarea acestui proces de capitalizare este 1 ianuarie 2019.