Fotografii interzise de pe vremea lui Ceauşescu/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 02.11.2012

Înapoi la documen

Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Centrul Cultural Bemowo organizează în capitala poloneză expoziţia "Fotografii interzise şi imagini personale. Viaţa de zi cu zi în vremea lui Nicolae Ceauşescu" (foto 1), semnată de Andrei Pandele. Vernisajul a avut loc în data de 26 octombrie, în sălile de expoziţie ale Centrului Cultural Bemowo, fiind acompaniat de proiecţia filmului Decreţeii, în regia lui Florin Iepan. Expoziţia va fi deschisă publicului până la 26 noiembrie a.c.

Fotografiile alb-negru, realizate de Andrei Pandele, reprezintă un material inestimabil pentru înţelegerea sistemului comunist din România şi pentru documentarea unei perioade de decadenţă şi degradare. Zecile de imagini prezintă viaţa de zi cu zi sub Nicolae Ceauşescu, Bucureştiul întunecat şi murdar, cozile interminabile, întreg cenuşiul unei existenţe decăzute şi fără speranţă. Expoziţia arhitectului fotograf Andrei Pandele este prezentă pentru a doua oară la Varşovia. Ea fost itinerată în luna martie 2009 la Centrul Solidarităţii din Gdańsk, iar în luna decembrie 2009 la "Casa Întâlnirilor cu Istoria" din Varşovia, în cadrul programului "Libertatea la 20 de ani", derulat de ICR Varşovia şi dedicat aniversării Revoluţiei din 1989.

Misterele Orientului într-un performance la Sibiu

Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu va prezenta sâmbătă, 10 noiembrie, ora 19:00, spectacolul Solo for Lu al Companiei Archa din Praga (Cehia). Solo for Lu este creat de Jing Lu şi Jana Svobodová, şi are la bază povestea reală a actriţei, cântăreţei şi dansatoarei de origine chineză (foto 2). Folosindu-şi corpul şi vocea, Jing Lu angajează publicul într-un performance ce tratează dileme contemporane prin oglindirea propriilor sale experienţe. Această poveste intimă, plină de adversitate şi ambiţie reflectă cu momente de umor fin, în care muzica joacă un rol esenţial, condiţia umană în confruntările cu o societate tot mai globală, dar mai ales în relaţie cu sentimentul de admiraţie şi, totodată, teamă faţă de supremaţia economiei chineze. Acest performance este prezentat în limba cehă, cu pasaje în chineză şi are supratitrare în limba română.

Jing Lu s-a născut în Wuhan (China), dar locuieşte în Praga din anul 1997. A debutat la Teatrul Archa în 2001 şi a jucat în mai multe spectacole regizate de Jana Svobodová, printre care Spiritual Horror (2004), At 11:20 I Will Leave You (2005), SenAnderSen (2006), The Strange Neighbour (2006), Misunderstanding 68 (2008), Dance Through the Fence (2008) şi Jesters, Spies and Presidents (2010). Mai mult decât atât, artista de origine chineză a lucrat alături de dansatorul Frank van de Ven timp de doi ani, iar acum face parte şi din trupa Allstar Refjúdží Band.

Puternică prezenţă românească la Festivalul de Film din Cottbus

Pe 6 noiembrie 2012 îşi deschide pentru a 22-a dată porţile Festivalul Internaţional de Film Est-European de la Cottbus/Germania (foto 3) către producţii cinematografice de calitate provenite din Europa de Est. România este reprezentată şi anul acesta de o serie de producţii recente. "O lună în Thaulanda", în regia lui Paul Negoescu, a fost invitat în competiţia de lungmetraj a festivalului. Filmul spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu), care, în noaptea de Revelion, realizează ca nu e mulţumit cu viaţa lui şi decide sa se despartă de prietena sa. El porneşte într-o călătorie prin mai multe cluburi bucureştene, în căutarea fostei iubite, însă marea sa dilema este dacă femeia alături de care alege să îşi petreacă viaţa este şi marea lui dragoste. În cadrul competiţiei de scurtmetraj participă din România tot regizorul Paul Negoescu cu pelicula "Orizont", precum şi "BLU", în regia lui Constantin Nicolae Tănase. Totodată Festivalul Internaţional de Film Cottbus prezintă în cadrul secţiunii Fokus - Osteuropa der Regionen pelicula "După dealuri" , regia semnată de Cristian Mungiu şi "Păcătoasa Teodora", în regia Ancăi Hirte. Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus a fost înfiinţat în 1991, cu intenţia de a face simţită prezenţa filmelor din Europa de Est pe piaţa germană şi de a urmări cum reflectă regizorii din fostele ţări socialiste schimbările sociale şi politice din statele lor de provenienţă. Cottbus a fost ales ca locaţie a acestui festival datorită tradiţiei universitare, precum şi aşezarea centrală a oraşului în regiunea minorităţii sorbe.

Un triplu vernisaj

UAP, Consilul Judeţean Călăraşi şi Truicart Events au organizat miercuri 31 oct. 2012, ora 16.00, în Foaierul "Barbu Ştirbei" al Consiliului Judeţean Călăraşi, "trei expoziţii pentru Călăraşi" (foto 4): Salonul National de Artă Plastică "Atitudini Contemporane" ediţia a V-a, etapa a V-a. Participă 60 de artisti plastici, membri UAPR, cu 90 de lucrări de pictură, sculptură, grafică, fotografie şi artă decorativă. Manifestarea are un caracter itinerant, fiind prezentata, în acest an, iubitorilor de artă, în Râmnicu Vâlcea, Miercurea Ciuc, Curtea de Argeş, Slobozia, Călăraşi, Iaşi şi Bucuresti. Expozitia e deschisă în perioada 31 oct. - 18 nov. 2012. Balcic - eterna provocare. Expoziţia taberei de creaţie şi documentare TRUICART 2012, ediţia a II-a, la care participă 18 artişti plastici, membri UAPR, cu 50 de lucrări de pictură şi grafică. Expoziţia este deschisă în perioada 31 oct.-30 nov. 2012. Artă şi solidaritate. Expoziţia taberei naţionale de artă şi solidaritate Hoteni 2012, realizată prin proiectul Hoteni. Manifestarea reuneşte 20 de artişti plastici, membri UAPR, care prezintă 30 de lucrări de pictură şi grafică. Expoziţie este deschisă în perioada 31 oct.-30 nov. 2012.

Teatru 4x4

Balla & Vajna Projects invită publicul în perioada 30 octombrie - 7 noiembrie 2012la cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru 4x4. În cadrul festivalului organizaţia găzduieşte 2 spectacole din Ungaria, 1 spectacol din Serbia şi 1 spectacol din Bucureşti în Studioul Fabricii de Pensule (str. Henri Barbusse, nr. 59-61). Primul spectacol al festivalului, Noaptea arabă de Roland Schimmelpfennig, prezentată de Atelierul kisHamlet al Trupei Honvéd, a avut loc marţi, 30 octombrie şi miercuri, 31 octombrie. Vineri, pe 2 noiembrie, trupa Natural Collective of Disasters din Budapesta prezintă spectacolul intitulat Grupul ideea fixă. Marţi, 6 noiembrie festivalul continuă cu un spectactacol din Subotica, Serbia: Béres Márta one-girl show (foto 5), în regia lui András Urbán, iar ultimul spectacol al festivalului va avea loc miercuri, 7 noiembrie în reprezentaţia Teatrul LUNI de la Green Hours, intitulat: (CU)CUIENFRUNTE. După spectacol va avea loc închiderea oficială a festivalului cu un concert al formaţiei 2 AM.

Sibiul în paşi de menuet

Asociaţia Culturală Acapella a organizat sâmbătă 27 octombrie, la orele 19.00, înSala Oglinzilor a Forumului German, Balul Baroc în Sibiu (foto 6). În prezenţa a numeroase personalităţi din lumea artistică, socio-culturală, diplomatică şi politică, publicul a avut prilejul să descopere atmosfera specifică balurilor de altadată la Balul baroc în Sibiu, eveniment susţinut de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu, în cadrul proiectului "O lume polifonică". Timp de două ceasuri invitaţii au fost introduşi în atmosfera epocii baroce prin mai multe momente muzicale şi de dans. Costumaţia artiştilor a fost de epocă, iar invitaţii au fost îndemnaţi să poarte măcar un accesoriu reprezentativ perioadei baroce. Balul baroc în Sibiu reprezintă o continuare a programului educaţional Anotimp baroc la Sibiucare a început luni 22 octombrie şi are menirea de a îmbogăţi agenda culturală a municipiului şi de a oferi o mai bună cunoaştere a perioadei Baroce în arte şi în muzică. Organizat de Asociaţia Culturală Acapella, cu ocazia declarării municipiulului ca oraş baroc prin proiectul "Sibiu - BarocUpdate" , programul "Anotimp baroc la Sibiu" s-a desfăşurat în trei spaţii: Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Sibiu, Liceului de Artă Sibiu şi Forumul Democrat German unde au avut loc expoziţii de pictură neo-baroc, de costume, seminarii, proiecţii şi evenimente muzicale.

Cinemateca românească la Londra

Cinemateca Românească, program ce urmăreşte să facă din sala de proiecţie a Institutului Cultural Român din Londra o adresă curentă a cinefililor londonezi, a prezentat sâmbătă, 27 octombrie, un film cult al cinematografului românesc, Veronica (foto 7), nemuritorul muzical al Elisabetei Bostan. Proiecţia îşi propune să fie o incursiune în cinematograful popular românesc, foarte prolific la rândul lui, dar şi un prilej de întâlnire pentru românii şi britanicii de toate vârstele, unde publicul să se lase învăluit de nostalgie sau, în cazul celor mici, să descopere fascinanta lume a Veronicăi.

Programul Cinemateca Românească, inaugurat în anul 2010, este realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România (CNC), cu scopul de a promova filmul românesc în rândul publicului larg din Marea Britanie, prin proiecţii periodice ale celor mai noi şi premiate filme ale regizorilor români, dar şi a filmelor de excepţie din tezaurul cinematografiei româneşti. Cinemateca se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra.

Culori şi contraste muzicale la Studioul Experimental de Operă şi Balet

O călătorie prin lumea muzicii înseamnă nuanţe, influenţe, spaţii diferite, intersecţii, dar în primul rând o aventură fascinantă. O astfel de călătorie au propus pianista Livia Teodorescu Ciocănea şi tenorul Lucian Corchiş (foto 8), joi, 1 noiembrie, la Sala Studio a Operei Naţionale Bucureşti în cadrul concertului "Culori şi contraste". Periplul muzical multicultural acoperă o gamă extrem de variată de culori, de la căldura spaţiului italian, reprezentat de compozitori precum Vincenzo Bellini şi Francesco Tosti la profunzimea celui germanic, prin Franz Schubert, Johannes Brahms, Richard Strauss, de la sensibilitatea celui rus (Piotr Ilici Ceaikovski), dincolo de ocean, la tonurile de jazz ale lui George Gershwin. Acest "tablou" oferă publicului experienţa unică de a analiza, în cadrul unui singur concert variatele modalităţi de expresie ale mai multor lumi muzicale, aduse pe scenă de cei doi protagonişti ai serii, pianista Livia Teodorescu Ciocănea şi tenorul Lucian Corchiş.