O treime dintre fermierii prahoveni nu au beneficiat de ajutoare de stat pentru culturile calamitate

Autori: Andreea Unturica , Daciana Ilie 31.10.2012

Mii de fermieri din judeţul Prahova, care ar fi putut beneficia de ajutoare de la stat pentru culturile agricole afectate de secetă în vara acestui an nu au depus la timp dosarele în baza cărora puteau primi ajutoarele şi, în consecinţă, au pierdut banii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit datelor furnizate de directorul Direcţiei Agricole Prahova, Aurel Anghel, din totalul de 7.305 fermieri consideraţi eligibili pentru a primi ajutoare de la stat pentru culturile afectate de secetă doar 4.814 au depus dosare pentru a primi ajutoarele.

Aurel Anghel a arătat că, procentual, 66 la sută din numărul total de fermieri din Prahova au solicitat ajutor de stat, însă, în ceea ce priveşte suprafeţele pentru care s-a cerut ajutorul, este vorba despre aproximativ 80 la sută din totalul suprafeţei afectate de secetă.

Anghel a arătat că 2.700 de fermieri, respectiv mai mult de jumătate dintre cei care au depus dosarele pentru ajutorul de la stat au făcut acest lucru în ultimele cinci zile din termenul legal.

Directorul Direcţiei Agricole a arătat că mulţi dintre fermieri s-au prezentat la sediul Direcţiei Agricole după termenul de 15 noiembrie, până la care ar fi putut depune dosarele, spunând că nimeni nu i-a informat despre acest ajutor.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Prahova spun că unul dintre motivele pentru care fermierii nu au depus cereri pentru a primi ajutor financiar pentru culturile afectate de secetă este faptul că reprezentanţii unora dintre primării nu i-au anunţat pe agricultori, deşi au această obligaţie. Aceştia spun că sunt şi cazuri, dar foarte rare, în care agricultori cu suprafeţe considerabile de teren au refuzat ajutorul, spunând că nu îi ajută cu nimic suma maximă de o mie de lei pe care Guvernul a alocat-o pentru suprafeţele afectate.

Aurel Anghel a spus că a solicitat deja angajaţilor Direcţiei Agricole Prahova să întocmească o statistică cu localităţile din care provin cei mai mulţi fermieri care nu au cerut ajutor de stat.

Acesta a precizat că Direcţia Agricolă, împreună cu Prefectura Prahova, au trimis trei adrese către primării, cerându-le acestora să-i informeze pe fermieri despre ajutorul de stat şi despre termenele de depunere a dosarelor, însă unele dintre autorităţile locale nici măcar nu au afişat vreuna dintre adrese la avizierul primăriei. De altfel, agricultorii care au depus dosarele au spus că au aflat despre acest ajutor fie din presă, fie de la alţi fermieri, dar în niciun caz de la autorităţile locale, susţin reprezentanţii direcţiei Agricole Prahova.

Prefectul de Prahova, Marius Sersea, a cerut, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, ca autorităţile competente să stabilească motivele pentru care foarte mulţi fermieri din judeţ nu au aflat la timp despre ajutorul de stat acordat pentru culturile afectate de secetă.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Laurenţiu Rebega, a afirmat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, că "trebuie ca primarii să înţeleagă că administraţia trebuie făcută în folosul cetăţenilor" şi că "fermierii ar trebui să ceară socoteală primarilor pentru faptul că nu au fost înştiinţaţi la timp".

La jumătatea lunii septembrie, Direcţia Agricolă Prahova a anunţat că fermierii, persoane fizice sau juridice, ale căror culturi au fost afectate de secetă, primesc ca sprijin financiar 100 de lei pentru fiecare hectar de teren agricol cu culturi afectate. Fermierii care au mai mult de zece hectare de teren în această situaţie au primit 1.000 de lei.

În judeţul Prahova, toate cele 140.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă, în diverse proporţii.