Al doilea mare acţionar al FP propune o nouă reconfirmare a Templeton în funcţia de administrator

Autor: Stefan Musgociu 31.10.2012

Propunerea a fost introdusă pe ordinea de zi a unei AGA la Fondul Proprietatea programată pentru 23 noiembrie, potrivit unui raport transmis, miercuri, de FP Bursei de Valori Bucureşti.

City of London a prezentat propunerea prin intermediul a şase fonduri de investiţii. Alături de acestea au prezentat propuneri în acelaşi sens şi două vehicule de investiţii asociate cu administratorul american de fonduri Cartesian şi firma Grantelast Limited din Cipru.

Fondul Proprietatea a primit, miercuri, solicitările de acţionarii respectivi, se arată în raport.

Cei nouă acţionari propun şi astfel, "reaprobarea numirii Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, sucursala Bucureşti ca administrator unic al Fondul Proprietatea şi ca societate de administrare a investiţiilor în condiţiile Legii nr. 297 /2004 privind piaţa de capital".

Aceştia arată că numirea se face în temeiul contractului de administrare semnat în 25 februarie 2010 şi că produce efecte în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 (a societăţilor comerciale) de la acceptarea mandatului.

"Mandatul expiră pe 29 septembrie 2014, dar poate face obiectul reînnoirii în conformitate cu prevederile actului constitutiv al Fondul Proprietatea", se arată în raportul transmis de Fond.

Acţionarii respectivi propun şi confirmarea aprobării actului constitutiv al Fondului Proprietatea în aceeaşi formă cu cea aprobată de acţionari în 4 aprilie 2012 şi avizată de CNVM în 20 aprilie.

Totodată, ei vor şi "ratificarea actului constitutiv al Fondul Proprietatea în aceeaşi formă cu cea aprobată de acţionari în 6 septembrie 2010, a oricăror modificări ale actului constitutiv de la data la care acestea au fost aprobate de AGEA relevante (hotărârea AGEA nr. 1/6.09.2010, nr. 5/29.11.2010, nr. 1/23.11.2011 şi nr. 2/4.04.2012) şi orice şi toate operaţiunile desfăşurate şi actele semnate de sau în numele Fondului Proprietatea în conformitate cu prevederile Actului Constitutiv, aşa cum a fost modificat".

O altă propunere este şi ratificarea "oricăror şi a tuturor celorlalte hotărâri aprobate" în AGA în perioada începând cu 6 septembrie 2010 şi până în ziua AGEA din 23 noiembrie 2012, precum şi "aprobarea şi ratificarea oricăror acte, fapte şi operaţiuni de implementare bazate pe acestea".

În plus, cei nouă acţionari propun şi readoptarea deciziilor AGA prin care au fost revocate mandatele membrilor fostului Consiliu de Supraveghere al Fondului şi cele prin care au fost aleşi cei cinci membri ai Comitetului Reprezentanţilor.

Astfel de propuneri au fost aprobate de acţionarii Fondului Proprietatea şi în luna aprilie a acestui an, la propunerea City of London.

Reconfirmarea deciziilor AGA din septembrie 2010 şi până în prezent, inclusiv cea prin care Franklin Templeton a fost numit administrator al Fondului Proprietatea, vine în condiţiile în care un mic acţionar al Fondului a contestat în instanţă majoritatea deciziilor AGA.

Avocatul Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Proprietatea, a contestat, începând din octombrie 2010, majoritatea deciziilor AGA, motivând că Franklin Templeton nu avea dreptul să convoace AGA deoarece nu este administratorul Fondului. Ea contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte din decizia AGA prin care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al societăţii nu a fost publicat în termenul legal, cu 30 de zile înainte de AGA.

Sfîrăială chiar a obţinut la Tribunalul Bucureşti (în decembrie 2011) şi, respectiv, la Curtea de Apel Bucureşti (în octombrie 2012) anularea unei hotărâri AGA a Fondului din septembrie 2010 prin care compania Franklin Templeton a fost numită administrator.

Ulterior deciziei Curţii de Apel, Franklin Templeton a anunţat că va continua să administreze Fondului Proprietatea, în conformitate cu statutul actual, având în vedere că versiunea la care face referire decizia instanţei nu este cea în vigoare în prezent.

În cadrul AGA din 23 noiembrie, acţionarii vor discuta şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul viitor, precum şi prelungirea până la 30 iunie 2013 a mandatului dat administratorului pentru listarea secundară a Fondului Proprietatea pe bursa de la Varşovia.

La finalul lunii septembrie, investitorii instituţionali străini aveau 50,91% din capitalul social al Fondului, respectiv 53,26% din drepturile de vot.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine 15,33% din acţiuni, pachet care reprezintă aproape 16% din drepturile de vot în AGA.

Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,43% din acţiunile Fondului. City of London deţine acţiuni propriu-zise (4,18% din capitalul social) şi warranturi emise de RBS pentru 5,25% din titlurile FP.

Acţiunile Fondului Proprietatea au închis şedinţa bursieră de miercuri în creştere cu 1,03%, la 0,54 lei. La acest preţ, capitalizarea Fondului este de 7,44 miliarde lei (1,64 miliarde euro).