Depunerea listelor pentru alegeri s-a încheiat. Urmează votul din 9 decembrie

Autor: Iulian Anghel 01.11.2012

Partidele şi-au depus listele de candidaţi pentru alegerile din 9 decembrie. Urmează perioada de contestaţii şi totul rămâne definitiv la 7 noiembrie.

Mii de candidaţi se vor bate pentru cele 469 de colegii uninominale de senatori şi deputaţi - dar numărul total de par­lamentari ar putea fi mult mai mare decât numărul co­legiilor din cauza sistemului electoral care "com­pensează" partidele care nu câştigă multe colegii, dar au un scor bunişor la nivel de ţară.

De departe, bătălia va fi între USL şi Alianţa România Dreaptă (coaliţie formată din PDL, Forţa Civică şi PNŢCD). USL are nevoie să obţină ju­mă­tate din numărul de parla­men­tari pentru a fi sigură că va gu­verna şi după alegeri. ARD are nevoie de un scor cât mai mare pentru că, dacă USL nu câştigă 50% din locurile parla­mentare, acest lucru înseamnă că, în afara Uniunii, au rămas peste jumă­tate dintre parlamentari, ceea ce lasă loc unor speranţe pentru revenirea la guvernare în urma unor înţelegeri.

Nu va fi o luptă electorală foarte spectaculoasă pentru că majoritatea liderilor din partide şi-au ales colegii sigure şi se luptă, practic, cu nişte necunoscuţi. Vasile Blaga, şeful, PDL, a fugit de Bucureşti (unde câştigase actualul mandat de senator) şi şi-a găsit un colegiu sigur în Timiş. Crin Antonescu a părăsit şi el Bucureştiul refugiindu-se în circumscripţia electorală a liderului local al PSD Liviu Dragnea (care şi el candidează şi va obţine potrofoliul Ministerului Adminis­-traţiei dacă USL va rămâne la guvernare), în vreme ce Victor Ponta candidează din nou în colegiul din Gorj care l-a făcut deputat în actuala legislatură. Peste el a venit însă liderul PPDD, Dan Diaconescu, cei doi urmând să se confrunte direct pentru un mandat de deputat.

Mihai Răzvan Ungureanu (Forţa Civică), premier pentru câteva luni, şi-a găsit şi el un colegiu la Arad evitând, la rândul său, Capitala unde sondajele arată că USL va câştiga toate cele 40 de colegii. Pentru prestigiul liderilor de partide este important ca ei să câştige colegiile din prima şi să nu aştepte redistribuirea pentru că de scorul cu care obţin mandatul poate depinde şi viitorul lor.