Afacerile Rondocarton au crescut cu 12%, la 42 milioane de euro

Autor: Ziarul Financiar 01.11.2012

Compania Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care deţine fabrici de carton ondulat în Cluj şi Târ­go­vişte, a realizat în primele nouă luni o cifră de afaceri de 186,7 mil. lei (circa 42 mil. euro), în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Până la finalul acestui an compania esti­mează că va obţine o cifră de afaceri de 56,4 mil. euro, în creştere cu 6,8%. Ponderea exportului ajunge la 17% din totalul cifrei de afaceri a companiei.

"Estimăm că vom încheia anul cu afaceri de peste 56 mil. euro, în condiţiile în care comenzile au crescut şi am demarat noi colaborări. În ceea ce priveşte programul investiţional, în primele nouă luni am investit 280.000 de euro în utilaje şi mijloace de transport", a declarat Teofil Câmpean, director general al Rondocarton.

Compania produce în fabrica din Apahida, judeţul Cluj, 30.000 de tone de carton ondulat pe an, însă austriecii mai au o fabrică de carton ondulat în Târgovişte, unde se produc anual 12.000 de tone. Rondocarton de­ţi­nea anul trecut circa 20% din totalul pieţei locale de car­ton ondulat, conform repre­zentanţilor com­pa­niei.

Partenerii de afaceri ai Rondocarton la export sunt din Ungaria, Elveţia, Ucrai­na, Moldova, Serbia şi Bul­ga­ria, în timp ce pe piaţa locală firma clujeană cola­bo­rează cu Agricola Bacău, Euro­pean Drinks, Arctic, Murfatlar sau Unilever.

Reprezentanţii com­pa­niei au declarat că cele două fabrici de carton ondulat din Cluj şi Târgovişte fac faţă cererii de pe piaţă, astfel că nu se pune problema unor achiziţii sau deschiderea unor noi facilitaţi de producţie în ţară. Rondocarton se bazează în perioada următoare pe o colaborare cu producătorului italian de electrocasnice De'Longhi SpA, care a cumpărat facili­tă­ţile de producţie ale Nokia din parcul industrial Tetarom III din Jucu. Rondocarton ar putea deveni astfel unul dintre furni­zorii de ambalaje ai italienilor de la De'Longhi, în con­diţiile în care fabrica austriecilor este situată în imediata apropiere a parcului Tetarom III din Jucu.

Rondocarton a fost înfiinţată în anul 1999 în localitatea Apahida, judeţul Cluj, având ca acţionar principal compania Ganahl AG din Austria, care deţine 98,5% din acţiuni, res­pec­tiv compania austriacă VLM Verpackungs Maschinen Lea­sing, cu 1,5% din titluri. Compania a ajuns în pre­zent la 263 de angajaţi, 14 dintre aceştia fiind recrutaţi în acest an. Prin­cipalii jucători de pe piaţa locală de carton ondulat sunt Ron­docarton, Pehart Tec, Romcarton, Duna­pack Ram­box Pro­dimpex, Vrancart sau Ambro Suceava, într-o piaţă de celu­loză şi hârtie cu o valoare de circa 390 mil. euro anul trecut, potrivit Patronatului din Industria de Celu­loză şi Hârtie.