Recordul anului la ieşirile din rezerva valutară: aproape 3 miliarde de euro au plecat în octombrie

Autor: Claudia Medrega 01.11.2012

Ieşirile din rezervele valutare au totalizat în luna octombrie 2,9 mld. euro, reprezentând cel mai mare nivel din ultimul an, evoluţie influenţată conform estimărilor analiştilor de intervenţiile BNR pe piaţa valutară pentru temperarea presiunilor de depreciere a monedei naţionale.

Chiar dacă situaţia este departe de a fi comparabilă, volumul ieşirilor se apropie de nivelul din octombrie 2008, de 3,1 mld. euro, moment în care căderea Lehman Brothers zguduia din temelii sistemul financiar internaţional, iar românii au avut mari emoţii privind cursul de schimb şi dobânzile la lei.

Nivelul ieşirilor din rezervele valutare din octombrie rămâne sub maximele de 4,3 mld. euro înregistrate în primăvara anului 2009, care au presat România să încheie un acord cu FMI şi Comisia Europeană pentru uriaşul îm­prumut de 20 mld. euro.

Rezervele valutare ale BNR s-au redus în luna octombrie 2012 la 31,8 mld. euro, de la 32,4 mld. euro în luna anterioară. Rezerva se apropie astfel ameninţător de pragul de 30 mld. euro, mai ales că în noiembrie serviciul datoriei publice în valută trece de 1,7 mld. euro. Surse de pe piaţă afirmă că FMI a recomandat menţinerea rezervei peste acest prag şi implicit restrângerea intervenţiilor. Rezerva va fi însă susţinută deocamdată de intrarea celor 1,5 mld. euro reprezentând a patra emisiune de eurobonduri plasată în acest an de Ministerul Finanţelor.

"După estimările noastre, acest nivel presupune că BNR a schimbat aproximativ 0,7 mld. euro în piaţă pentru a susţine moneda naţională, o sumă aproape dublă faţă de cât anticipam anterior. Suma corespunde cu deficitul de finanţare probabil înregistrat de Ministerul Finanţelor, care nu a reuşit să-şi refinanţeze toate datoriile scadente pe piaţa internă, în octombrie", scrie într-o notă Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

BNR arată într-un comunicat că ieşirile de 2,9 mld. euro din luna octombrie reprezintă "modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele".

Plăţile scadente în luna octombrie 2012 în contul datoriei publice şi public garantate denominate în valută au însumat doar 122,3 mil. euro, după cum a anunţat banca centrală în comunicatul anterior. În luna noiembrie plăţile scadente în valută vor totaliza 1,7 mld. euro.

Intrările din octombrie au totalizat 2,27 mld. euro, reprezentând în principal modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale.

Cursul de schimb s-a apropiat în luna octombrie de pragul de 4,6 lei/euro, aproape de recordul consemnat la începutul lunii august. Ca şi în august, şi în octombrie BNR a hotărât să plafoneze sumele pe care băncile le pot împrumuta la dobânda de politică monetară de 5,25% pe an în schimbul garantării titlurilor de stat. Sumele împrumutate au coborât treptat de la 6 mld. lei la 4 mld. lei.

Limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficace de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, după cum a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Reversul este însă creşterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanţe.