Cine câştigă din ieşirea de pe bursă a brokerilor de la ING? Nimeni, toată lumea pierde!

Autor: Andrei Chirileasa 01.11.2012

Firma de brokeraj Wood&Company din Cehia a urcat pentru prima dată pe primul loc în topul brokerilor de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în luna octombrie, odată cu retragerea de pe piaţă a ING Bank, însă valoarea tranzacţiilor de pe bursă a atins minimul ultimilor doi ani.

Cehii de la Wood sunt la prima vedere principalii câştigători ai retragerii de pe piaţă a bro­ke­rilor de la ING, urcând pentru prima dată pe primul loc în topul brokerilor de la BVB, cu un rulaj de 127 mil. lei (28 mil. euro) în octom­brie, de trei ori mai mare decât tranzacţiile intermediate în septembrie.

La începutul lunii octombrie, ING a anunţat că va renunţa la operaţiunile de bro­keraj de pe majoritatea pieţelor unde grupul este prezent. Excepţia sunt pieţele din Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) şi Polonia, care este cea mai dinamică piaţă de capital din Europa. Retragerea ING este o puternică lovitură pentru piaţa locală, deoarece Bursa de la Bucureşti pierde din vizibilitate, numărul brokerilor interna­ţio­nali activi pe piaţă fiind tot mai redus. ING era unul dintre cei mai mari jucători inter­na­ţionali de pe bursa locală, iar în primele nouă luni ale anului a avut o cotă de piaţă de 12%, ocupând locul al doilea în topul bro­kerilor.

Odată cu retragerea ING, o parte dintre clienţii mari ai băncii, reprezentaţi de fonduri de investiţii cu sediul la Londra, s-au reorientat către alţi brokeri de pe piaţă. Wood este una dintre puţinele firme de brokeraj cu prezenţă regională care are reprezentare şi la Londra. Un atu în plus pentru cehi este că din 2010 au recrutat-o în echipă pe Ioana Pop, cea care a coordonat mai mulţi ani echipa de brokeri a ING de la Bucureşti.

Wood se bate cu Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj locală. Swiss a coborât în octombrie pe locul al doilea în topul brokerilor, cu tranzacţii de 123 mil. lei (27 mil. euro). Swiss rămâne însă pe primul loc după tranzacţiile intermediate în primele zece luni ale anului, cu un rulaj de 3,4 mld. lei (770 mil. euro) şi o cotă de piaţă de peste 25%. Swiss Capital este condusă de Bogdan Ju­ravle, unul dintre cei mai puternici brokeri locali, care a lucrat până în 2007 la ING. Juravle deţine şi 48% din acţiunile Swiss Capital.

Ieşirea ING de pe piaţă ar putea aduce mai mult business şi pentru brokerii de la UniCredit CAIB Securities. Şefa pe vânzări a UniCredit CAIB Securities este Nicoleta Bănică.

Ea a lucrat anterior la ING, ca analist, iar apoi a trecut şi pe la Swiss Capital. Brokerii de la UniCredit au intermediat în octombrie tranzacţii în valoare de 21,8 mil. lei (circa 5 mil. euro), ocupând locul al nouălea în top. În primele zece luni însă UniCredit ocupă locul al treilea, după Swiss şi ING, cu o cotă de piaţă de 8,5%. UniCredit este în curs de a integra operaţiunile de brokeraj în bancă, firma de brokeraj urmând să fie închisă.

Per asamblu, ieşirea de pe piaţă a ING a coincis în octombrie cu o scădere accentuată a tranzacţiilor cu acţiuni de pe bursă, care au atins în octombrie minimul ultimelor 22 de luni. Tranzacţiile de luna trecută au însumat 402 mil. lei (89 mil. euro), cea mai mică valoare din ianuarie 2011, când s-a listat la bursă Fondul Proprietatea.