Şeful Consiliului Concurenţei: Monitorizăm piaţa alimentară. Dacă în spatele creşterii preţurilor nu este seceta, vom lua măsuri

Autor: Gabriel Razi 01.11.2012

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consi­liului Concurenţei, a anunţat că va declanşa o anchetă în industria ali­men­tară dacă apar indicii că recen-tele creşteri ale preţurilor la mâncare nu au legătură cu efectele secetei sau cu evoluţii similare ale preţurilor în alte economii din regiune.

"Monitorizăm situaţia pentru a vedea dacă apar indicii că creşterile de preţ (pentru alimente - n.red.) sunt sau nu sunt determinate de sezonalitate, un efect al secetei sau de evoluţiile preţurilor de pe pieţele internaţionale pentru că şi preţurile de pe piaţa internă sunt dependente şi de aceste preţuri", a declarat Bogdan Chiriţoiu în cadrul unui eveniment organizat de instituţia pe care o conduce cu ocazia lansării raportului "Mediul concurenţial românesc - evoluţii în sectoare esenţiale 2012".

Declaraţiile şefului Consiliului Concurenţei vin în contextul în care la sfârşitul lunii septembrie inflaţia a ajuns la 5,33% maximul acestui an, peste ţinta BNR. Inflaţia a ajuns la acest nivel după ce în luna septembrie preţurile au crescut cu 1,18% ca urmare a scumpirii alimentelor, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, Chiriţoiu a mai spus că piaţa româ­nească a retailului alimentar este puternic concurenţială şi că preţurile de pe piaţa locală sunt sub media UE, iar până acum câteva luni inflaţia pentru alimente s-a aflat sub rata inflaţiei generale. "Creşterea mai rapidă a preţurilor la alimente este un lucru relativ recent. Trebuie să fim siguri că se justifică o intervenţie."

Datele din raportul făcut ieri public de Consiliul Concurenţei arată că variaţia lunară a preţurilor alimentare din luna septembrie a fost peste media Uniunii Europene şi chiar peste cea înregistrată de alte ţări din regiune. Astfel, raportul arată că preţurile la alimente au crescut în România cu 2,7% în septembrie faţă de august, un ritm similar cu cel înregistrat de Bulgaria, dar de nouă ori mai mare decât media Uniunii Europene, respectiv de aproape trei ori faţă de Ungaria.

În acest context, Francois Rantrua, director de ţară pentru România şi Ungaria în cadrul Băncii Mondiale, a spus că agricultura rămâne unul dintre marile semne de întrebare ale economiei româneşti, având în vedere că productivitatea este departe de media europeană, iar investiţiile în sistemul de irigaţii nu avansează.

"Pentru mine rămâne un semn de întrebare agricultura, când văd că productivitatea este foarte mică, iar investiţiile în irigaţii nu accelerează. În acest domeniu lucrurile trebuie să se întâmple rapid".

Consiliul Concurenţei a derulat în trecut mai multe anchete în domeniul retailului alimentar. În primăvara anului trecut magazinele Profi, Albinuţa şi distribuitorul Interfruct au fost amendaţi cu 4 milioane de euro pentru fixarea preţurilor de vânzare al legumelor şi fructelor.

Comerţul cu legume şi fructe este şi unul dintre sectoarele analizate în raportul făcut public ieri de Consiliul Concurenţei. Oficialii instituţiei notează în raport că business-ul cu legume şi fructe este dominat de importuri cu toate că preţurile de achiziţie sunt fie mai mari fie similare cu cele oferite de producătorii români.

"Achiziţia preponderent din import pe categoria de legume-fructe se datorează anumitor deficienţe pe care marii retaileri din Românie le reproşsează producătorilor români: producătorii nu respectă standardele minime necesare pentru comercializarea de legume şi fructe prin reţelele de retail".

Raportul arata că numai 18% din mere, 11% din pere, 10% din caise, 27% din roşi sau 11% din struguri din retailul local provin de la producători români.

Totodoată, Bogdan Chiriţoiu a anunţat că până la sfârşitul anului Concurenţa va mai finaliza o investigaţie ce vizează cinci firme care ar fi trucat ofertele pentru un contract ce vizează lucrări de marcaje rutiere pe drumurile naţionale. Investigaţia, care ar urma să fie şi singura finalizată până la finalul anului, vizează companiile Plastidrum, Signature Semnalizare, Swarco România, Swarco Heoscont Strassenmarkierung şi Eleftherios Kokkinakis.

Consiliul Concurenţei mai are în derulare o investigaţie privind o posibilă întelegere de participare a 11 companii de construcţii cu oferte trucate la licitaţiile de întreţinere şi administrare a străzilor din Capitală cu o valoare de aproximativ 350 de milioane de euro. Astfel, Condmag Braşov, Inspet Ploieşti, Moldocor Piatra Neamţ şi TMUCB, au primit amenzi cu o valoare totală de 5,6 milioane de euro în urma unei investigaţii privind o întelegere pentru a participa cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Transgaz în perioada 2009-2011 în vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.

Amenzile anunţate acum de Bogdan Chiriţoiu vin după ce la începutul acestui an Consiliul Concurenţei a acordat OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni România o amendă de 200 milioane de euro, un record atât în istoria instituţiei dar şi o premieră la nivel european. Companiile petroliere au fost amendate pentru o întelegere privind retragerea unui sortiment de benzină în 2008.

Ce spune bogdan Chiriţoiu, şeful Concurenţei