SIF Moldova a câştigat 114 mil. lei din tranzacţii bursiere în primele nouă luni

Autor: Roxana Pricop 01.11.2012

SIF Moldova (simbol bursier SIF2), cu active în gestiune de peste un miliard de lei, a încheiat primele nouă luni din an cu un profit net de 131 milioane de lei, susţinut în principal de câş­ti­gurile încasate din vân­zarea acţiunilor la BRD şi Erste-Bank.

Societatea a continuat să îşi reducă expunerea pe sectorul finan­ciar-bancar prin vân­zarea acţiunilor deţinute la bănci. Astfel, societatea a încasat venituri din tran­zacţionare de 160 milioa­ne de lei şi un profit din tranzacţii de 114 milioane de lei în primele nouă luni din an, depăşind ţintele anului 2012 cu 27%, respectiv 22%, potrivit ra­portului trimestrial emis de societate.

"Strategia pe emiten­tul Erste Bank este în continuare de reducere a expunerii, concomitent cu valorificarea lichidităţii ridicate, a volatilităţii titlului şi reactivităţii acestuia faţă de piaţă. Aceste premise creează condiţii pentru operaţiuni de trading. În ceea priveşte participaţia BRD vânzarile efectuate au redus impactul deprecierii activelor SIF Moldova ca urmare a evoluţiei ne­fa­vorabile a acestui titlu", a comentat Costel Ceocea, directorul general şi preşedintele SIF Moldova, în raportul trimestrial.

Activele nete ale SIF Moldova s-au depreciat cu 8% în primele nouă luni, până la 1,009 miliarde de lei, ca urmare a distribuirii de dividende.

Cu toate acestea, societatea con­tinuă să fie expusă ridicat pe sectorul financiar: acţiunile Erste Bank deţin o pondere de 24,61% din totalul activelor, titlurile BRD-12,5%, iar acţiunile Băncii Transilvania deţin o pondere de 9,6%. SIF Moldova mai deţine circa 0,66% din acţiunile Erste Bank după ce i-a vândut anul trecut grupului austriac participaţia istorică de 6% din BCR, cea mai mare bancă locală. SIF-ul a primit în schimb 1% din acţiunile Erste Bank şi lichidităţi de circa 120 milioane de lei.

"Alte operaţiuni de vânzare au vizat, în con­textul unei stagnări a co­taţiilor bursiere în tri­mes­trul trei, societăţile Compil Târgu-Mureş şi Bermas Suceava - în am­bele situaţii avându-se în vedere pe lângă obiec­tivul de profit şi creşterea lichidităţii portofoliului", potrivit directorului general.

În primele nouă luni din an, societatea a realizat investiţii totale în valoare de 89 de milioane de lei, cea mai mare parte a sumei fiind alocată plasamentelor în acţiuni. Investiţiile în unităţi de fond au fost în valoare de 16 milioane de lei. Din vânzarea de unităţi de fond, societatea a marcat un profit de 900.000 de lei.

Acţiunile SIF Moldova au închis şedinţa de tranzacţionare de joi în uşoară scădere, de minus 0,72%, până la un preţ de 1,73 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 716,3 milioane de lei.