Miron, Ropharma: Multe farmacii independente au probleme. Anul viitor preluăm cel puţin zece

Autor: Ziarul Financiar 03.11.2012

Omul de afaceri Mihai Miron, care controlează afacerea Ropharma cu activitate de retail (farmacii), distribuţie şi producţie de medica­men­te, spune că bugetul pentru anul 2013 ur­mea­ză să fie gata la finalul lunii noiembrie, iar creş­terea minimă pe care o aşteaptă este de 10%.

Ropharma a înregistrat anul trecut o ci­fră de afaceri de 385,16 mil. lei (90,8 mil. eu­ro) şi un profit net de 10,6 mil. lei (2,5 mil. eu­ro). Anul acesta compania va avea o creş­tere de aproximativ 12% a businessului, astfel că rulajul s-ar putea ridica la 431 mil. lei în 2012. Miron spune că este "aproape de ţinta iniţială", care prevedea o creştere a vân­zărilor cu 15% în acest an.

"Depindem foarte mult de legea să­nătăţii, dacă va intra sau nu în vigoare, şi spe­răm să crească şi alocările pentru sănă­ta­te şi să ajungă la 6% din PIB. Una dintre ce­le mai mari probleme cu care ne confrun­tăm se referă la plăţile întârziate, care nu duc la nimic bun", a spus Mihai Miron pentru ZF.

În legătură cu evoluţia cursului de schimb folosit la bugetul pentru anul viitor, omul de afaceri spune că ia în calcul pre­dic­ţi­ile analiştilor financiari care arată o de­pre­ciere a leului de maximum 5%.

"Este loc de creştere în industria de să­nă­tate deoarece consumul de medica­men­te şi cheltuielile alocate sănătăţii sunt sub media zonei", a mai spus Miron.

Absoarbe farmacii independente

Ropharma operează o reţea de 123 de farmacii, iar anul acesta a preluat nouă uni­tăţi în urma unor operaţiuni de fuziune prin absorbţie. "În 2013 vom avea atât o creştere or­ganică, cât şi o creştere prin achiziţii. Vom pre­lua cel puţin 10 farmacii. Există multe farmacii independente care au probleme", a mai spus Miron.

Ropharma are şi activitate de distri­bu­ţie, dar şi de producţie. Pe acest ultim seg­ment, com­pania deţine o unitate la Târgu-Mu­reş, dar şi una în Republica Moldova. Potrivit date­lor de pe site-ul propriu, bran­durile din por­tofoliu sunt Activit, Antigast şi Septogal, toate suplimente alimentare.

"În Republica Moldova ritmul de creş­tere este mai mare ca în România, între 15 şi 20%, controlul preţului nu este atât de strict, iar profitul este mai bun. Vrem să extindem la Chişinău, dar şi la Târgu-Mureş", a mai spus Miron.

El este unul dintre cei mai vechi inves­ti­tori din dome­niul pri­vat de sănă­ta­te. Pri­mul său pro­iect - Euro­pharm - a fost vân­dut că­tre bri­ta­ni­cii de la GlaxoSmithKline în mai multe etape la înce­pu­tul anilor 2000. Re­ve­nirea în business s-a pro­dus odată cu Ropharma, care a ajuns în topul celor mai mari reţele de farmacii.

Dacă în cazul Euro­pharm, coloana verte­brală a fost repre­zen­tată de producţie, acum retailul este seg­mentul pe care Mi­ron vrea să-şi dezvolte businessul.

Spitalul din Braşov încă nu a ajuns la break-even

Medicamentele nu sunt singurul do­me­niu în care Miron se implică. Împreună cu alţi par­teneri, omul de afaceri are acţiuni la spi­ta­lul Sf. Constantin din Braşov, unitate cu 133 de paturi şi care a ne­ce­si­tat fonduri de 20 mil. euro.

Partenerii lui în afacerea Teo Health, firma care operează spitalul Sf. Constantin, sunt Firu Floriean (fost vicepreşedinte al SIF Transilvania) şi Teodorescu Constantin. La Braşov există de altfel un campus me­di­cal, o parte din acest campus fiind dezvoltat în parteneriat cu operatorul de servicii me­di­cale private Regina Maria, controlat de fondul de investiţii Advent Internaţional.

"Există o evoluţie pozitivă (a înca­să­rilor - n. red.), dar încă nu am ajuns la break-even. Ne apropiem", a mai spus Miron. Despre Braşov, unde există patru spi­tale private, Miron spune că

este al doi­lea pol pentru medicina privată după Bu­cureşti, iar specialităţile pe care fiecare dintre aceste spitale se axează sunt com­plementare.

Pe segmentul de farmacii, reţeaua lui Miron concurează cu Sensiblu, Catena, Dona, Help Net, Centrofarm şi altele. În distribuţie, concurenţii Ropharma sunt Mediplus, Farmexpert, Polisano, Euro­pharm, Fildas, Farmexim, ADM Farm.

Cei mai mari producători locali sunt Terapia Ranbaxy, Europharm, Sandoz, Zen­tiva, Antibiotice, pe piaţă existând şi al­te companii.

Piaţa de medicamente a atins anul trecut 2,55 mld. euro, în creştere cu 11,5% comparativ cu 2010, arată datele companiei de analiză şi cercetare de piaţă Cegedim.