Topul celor mai performante burse: care e cea mai fierbinte piaţă din lume şi pe ce loc este România

Autor: Ziarul Financiar 04.11.2012

Bursa din Venezuela este cea mai performantă piaţă de acţiuni din lume cu o creştere de 207,4% în primele zece luni ale anului, avans alimentat de incertitudinile legate de realegerea şi starea de sănătate a preşedintelui comunist Hugo Chavez. Pe următoarele două locuri sunt pieţele din Turcia şi Pakistan. La Bucureşti, bursa a crescut cu 13,56%, plasând piaţa locală de acţiuni la mijlocul clasamentului celor mai performante burse din lume.

Venezuela are una dintre cele mai mici burse din lume cu o capitalizare de circa trei miliarde de dolari şi cu tranzacţii zilnice de doar câteva sute de mii de dolari. Acest lucru nu i-a ţinut însă departe pe investitorii străini, animaţi de incertitudinele privind viitorul conducător al statului sud-american. Preşedintele comunist Hugo Chavez a fost diagnosticat cu cancer şi pentru prima oară în cei 13 ani de mandat au existat zvonuri că ar putea să nu fie reales în funcţie la alegerile din 7 octombrie. Chavez a câştigat însă alegerile prezidenţiale, iar bursa şi-a continuat avântul afişând o creştere record de 207,42% în primele zece luni din an.

Sume importante de bani au intrat pe bursa din Caracas, în condiţiile în care fondurile de investiţii au căutat să se adăpostească de turbulenţele din Europa şi de încetinirea creşterii economice din China şi SUA.

Rata anuală a inflaţiei în Venezuela se apropie de 30%, iar mediul de business este riscant în statul sud-american.

Pe locul secund în topul performerilor se situează bursa din Turcia cu o creştere de 41,47% în primele zece luni din an. Bursa din Istanbul a fost lovită puternic de turbulenţele din zona euro în 2011, iar în acest an nivelul coborât al cotaţiilor acţiunilor a aprins interesul investitorilor cu expunere pe Europa de Est. Turcia este una dintre economiile cu rate ridicate de creştere în ultimii ani.

Bursa din Pakistan este a treia din lume cu un avans de 39,95%, investitorii fiind optimişti cu privire la evoluţia companiilor petroliere.

Pe următoarele locuri se situează bursele africane: Egipt cu o creştere de 37,68%, Kenia cu un plus 29,28% şi Nigeria cu 29,18%. Pieţele nord şi est-africane de acţiuni sunt noile speranţe ale pieţelor de frontieră, fondurile de investiţii fiind tot mai interesate de aceste economii bogate în resurse energetice.

Singurele burse europene din top zece sunt Danemarca şi Germania cu creşteri de 25,9% respectiv 24,43% în primele zece luni din an. Bursa din Copenhaga alături de coroana daneză au fost percepute de investitori ca adăposturi sigure în calea crizei datoriilor suverane din zona euro.

Bursa de la Frankfurt a ieşit câştigătoare în acest an, redresarea notabilă a bursei germane având loc în contextul în care Banca Centrală Europeană a intervenit masiv în pieţele de obligaţiuni şi a readus încrederea investitorilor în depăşirea crizei zonei euro.

Bursa germană a depăşit la performanţă bursa americană în condiţiile în care indicele american S&P500 a crescut cu 11,89% în primele zece luni. Efectele pozitive ale injecţiilor de lichidităţi făcute de Rezervele Federale în pieţele financiare au fost diminuate de îngrijorările investitorilor privind o încetinire a creşterii economice în SUA.

O altă surpriză în clasamentul celor mai per­formante burse din lume, ce include evo­lu­ţia a 66 de pieţe de acţiuni, este faptul că bursa din Grecia a crescut cu 16,16%, peste avansul ra­portat de alte pieţe mai dezvoltate din Euro­pa precum Norvegia, Belgia sau Austria, asu­pra cărora nu planează riscul unei economii inca­­pabile să îşi plătească datoriile. Aprecierea vine după un an 2011 extrem de dificil cu o scă­dere de 52%. Pentru bursa din Grecia, anul 2011 a fost al doilea cel mai dificil an din ultimii douăzeci de ani, după dezastrul din 2008.

Bursa de la Bucureşti se situează pe locul al 27-lea cu un avans al indicelui BET de 13,56% în primele zece luni ale anului. Indicele BET este principala referinţă a bursei locale şi redă evoluţia celor mai lichide zece companii tranzacţionate la Bucureşti.

"Piaţa de capital locală a reapărut pe radarul investitorilor datorită indicilor de evaluare atractivi. Câştigurile puternice acumulate în prima parte a anului au permis indicelui BET să rămână în fruntea plutonului regional, dar distanţa faţă de urmăritori s-a micşorat masiv. Perspectivele pieţei locale par a fi limitate, pentru moment, de intrarea investitorilor în modul de aşteptare până la configurarea noului echilibru politic, după alegeri. În acelaşi timp, dacă va continua progresul înregistrat recent în asigurarea investitorilor că moneda unică şi integrarea europeană sunt ireversibile, creşterea disponibilităţii de a investi în pieţe mai riscante ar putea ajuta indicele BET. Câştigarea cursei pentru cea mai bună performanţă în regiune depinde însă de respectarea unor politici de cheltuieli publice prudente şi întărirea încrederii în consecvenţa cadrului legislativ şi fiscal", a comentat Claudiu Cazacu, analist-şef la casa de brokeraj XTB România.

Bursa de la Bucureşti a fost mai performantă decât bursa din Varşovia, cea mai mare bursă din Europa Centrală şi de Est, şi peste performanţa bursei de la Budapesta.

În zona roşie a clasamentului, roşu fiind culoarea folosită pentru a semnaliza scăderea pe ecranele de tranzacţionare, se situează bursele din Portugalia şi Spania, intrate în acest an în colimatorul pieţelor financiare. Bursa din Portugalia a scăzut cu 2% în primele zece luni, în timp ce Spania s-a depreciat cu 8%. Scăderile au avut loc în condiţiile în care Portugalia s-a împrumutat cu 2,5 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi salva economia, iar investitorii se tem că Spania ar putea fi următoarea pe lista unui ajutor financiar.

Presa străină citează surse neoficiale care susţin că Spania ar negocia un ajutor financiar de până la 300 miliarde de euro cu Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Bursa din China a scăzut cu 3,88% pe fondul încetinirii ritmului de creştere economică.