CSM a pus în dezbatere publică proiectele procurorilor nominalizaţi pentru şefia PICCJ şi DNA

Autori: Roxana Alexe , Valentin Anghel 02.11.2012

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pune în dezbatere publică proiectul de management al domnului procuror Niţu Mihail Tiberiu şi proiectul de management al domnului procuror Irimie Ioan, propuşi de către ministrul justiţiei pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), respectiv procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se arată într-un anunţ postat, vineri, pe site-ul instituţiei.

Procurorii din cadrul structurii Ministerului Public, membrii corpului judiciar şi reprezentanţii societăţii civile care doresc să formuleze întrebări pentru a fi adresate candidaţilor, le pot transmite, până la 19 noiembrie 2012, la adresa de e-mail secretar_general@csm1909. ro, precizează CSM.

Şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru interviurile procurorilor, respectiv avizarea lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie în funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, va avea loc în 22 noiembrie.

Tiberiu Niţu a fost propus, joi, pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar Ioan Irimie a fost nominalizat pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, anunţul fiind făcut de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.

Ministrul Justiţiei declara, joi, că, după evaluarea candidaturilor depuse pentru cele două funcţii şi a interviurilor susţinute de aceştia, comisia a indicat câte două persoane care au îndeplinit în cea mai mare măsură standardele impuse.

Mona Pivniceru a mai spus că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, în baza acestei liste scurte, a făcut o apreciere proprie a standardelor de evalaure şi a procedurilor, fiind propuşi Tiberiu Niţu, ca procuror general al PICCJ, şi Ioan Irimie, la şefia DNA.

Tiberiu Niţu a fost patru ani prim-adjunct al Codruţei Kovesi, în proiectul de management el susţinând că eficacitatea redusă a sistemului, lipsa de omogenitate în actul de conducere şi inconsecvenţa jurisprudenţei sunt vulnerabilităţile Ministerului Public.

Ioan Irimie a fost şeful DNA - Cluj până în 2005, când a fost revocat de Daniel Morar, în proiectul de management el susţinând că Direcţia "trebuie să devină un acuzator energic şi imparţial în urmărirea penală şi judecarea cauzelor de corupţie la nivel înalt şi mediu".

Propunerile ministeriale pentru cele două funcţii au fost înaintate, tot joi, Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit regulamentului de numire a procurorilor şefi, CSM are termen 60 de zile până la emiterea unui aviz (consultativ) la propunerea înaintată de ministrul Justiţiei, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.