Tarom îl desemnează director general pe belgianul Christian Edouard Heinzmann

Ziarul Financiar 04.11.2012

Consiliul de Administraţie al Tarom l-a numit în funcţia de director general pe Christian Edouard Heinzmann, fost preşedinte al Luxair, compania naţională de transport aerian a Luxemburgului.

Heinzmann, în vârstă de 59 de ani, este cetăţean belgian şi are o experienţă de peste 25 de ani în industria aviatică. El îşi va începe mandatul la Tarom pe 19 noiembrie cu un contract pe patru ani, având funcţia de chief executive officer and accountable manager.

Totodată, Consiliul de Administraţie al Tarom l-a numit pe Michael Moriaty în poziţia de director general adjunct, cu funcţia de chief financial officer.

Moriaty este cetăţean britanic şi are o experienţă de peste 33 de ani în managementul financiar din industria aviatică în Marea Britanie, SUA, Japonia, Tailanda, Bangladesh, Scandinavia, Olanda şi Columbia.

El îşi va începe activitatea pe 12 noiembrie, cu un contract pe un an.

"Consiliul de Administraţie este foarte încântat de faptul că cei doi executivi au acceptat să se alăture echipei manageriale a TAROM. Dl. Heinzman are abilităţile, calificările şi expertiza necesare pentru a conduce o companie cu complexitatea Taromului, întrucât are experienţă managerială de necontestat în toate cele patru domenii de interes: operaţional, comercial, tehnic şi financiar. Totodată, unul dintre criteriile principale în alegerea dlui Heinzmann a fost experienţa sa în elaborarea şi implementarea cu succes a unei strategii de restructurare într-o companie aviatică naţională (Luxair, n.r.)", a declarat într-un comunicat preşedintele CA, Dan Pascariu.

El a adăugat că cei doi au fost numiţi la conducerea Tarom deoarece în prezent în România nu există persoane cu o experienţă relevantă specifică stadiului în care se află operatorul aerian şi care să-şi asume mandatul de a transforma compania într-o structură eficientă, profitabilă şi capabilă să se autofinanţeze.

"Totodată, misiunea celo

r doi este să contribuie la un plan de succesiune, care să ne permita ca, la expirarea contractelor, să numim manageri români, potriviţi pentru aceste poziţii cheie, de CEO şi CFO. Pentru alte poziţii manageriale, CA va sustine soluţii de guvernanţă corporativa tipică, prin care oameni din organizaţia Tarom vor fi promovaţi cu prioritate în astfel de funcţii", a mai spus Pascariu.

Săptămâna trecută, Heinrich Vystoupil, desemnat director general al Tarom în urma procesului de recrutare, a renunţat la această poziţie şi a fost revocat şi din Consiliul de Administraţie. Vystoupil, fost şef al reprezentanţei în România şi Moldova a Austrian Airlines, a fost numit la 17 octombrie director general de către CA.

Ministerul Transporturilor a mandatat în iulie asocierea PwC-D&B David şi Baias-George Butunoiu să recruteze managementul superior, respectiv directorii generali şi membrii CA, pentru companiile aflate sub autoritatea instituţiei cu o cifră de afaceri mai mare de 7,3 milioane euro.

Cine este Christian Edouard Heinzmann


 Experienţă profesională
 
 Ianuarie 2011-prezent
 Proprietar şi director general al AviaFix, companie care furnizează servicii profesionale industriei aviatice.
 
 Martie 2010-decembrie 2010 (10 luni)
 CEO la GMG Airlines Limited
 Companie privată aeriană în Bangladesh, înfiinţată în 1998, cu o flotă formată din 3 avioane Bombardier Dash,      3 avioane MD şi un Boeing 767. Operează pe  8 rute internaţionale şi 5 rute interne.
 
 Ianuarie 2008-martie 2010 (2 ani şi 3 luni)
 CEO la Luxaviation SA
 Companie aeriană din Luxemburg, specializată pe transportul clienţilor VIP. Are 7 aeronave. Recent compania a fuzionat cu FairJEts GmbH, flota ajungând la 17 avioane.
 
Octombrie 2006-decembrie 2007 (1 an şi trei luni)
CEO la Albanian Airlines, deţinută de Kuwaiti Group, cu o reţea de 12 destinaţii.
 
Decembrie 2000-martie 2005 (4 ani şI patru luni)
Preşedinte şi CEO  la Luxair
Compania naţională a Luxemburgului
A implementat strategia de restructurare
 
Septembrie 2007- decembrie 2000 (3 ani şi patru luni)
CEO la VLM Airlines, cu hub-uri în Rotterdam, Machester, Luxemburg, Dusseldorf şi Antwerp. A fost implementată strategia de restructurare
 
1994-1997
CEO la Constellation Inter Airlines, Bruxelles
Companie aeriană care operează în regim charter, cu două aeronave
 
1991-1994
Director general al Sobelair (Sabena Group)
 
1988-1991
Manager al Air Europe Londen
 
1983-1988 (5 ani)
Director de vânzări şi marketing la compania de închiriat maşini Hertz
 
Sursa: Linkedin